Euro 2004  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Hauge i fokus da Portugal vant

Med norsk hjelp fra dommer Terje Hauge holdt Portugal liv i håpet om kvartfinaleplass i EM på hjemmebane.

Publisert 16.06.2004 22:53. Oppdatert 16.06.2004 23:02.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Russland - Portugal 0-2

Russland ble slått 2-0 på Estadio da Luz, og dermed vil seier over Spania søndag sende portugiserne videre. Men det må også til. Blir det bare uavgjort mot spanierne, er Portugal ute.

Tross en drømmestart med scoring av Maniche i det 7. minutt
Sergej Ovtsjinnikov kan ikke i sin beste fantasi skjønne hvorfor han blir utvist. (Foto: Scanpix)
imponerte ikke Portugal onsdag heller. Nervene slapp ikke etter den tidlige scoringen, og hadde ikke Hauge gitt en hjelpende hånd med rødt kort i så kunne det fort gått ille igjen.

Utvisningen av Russlands keeper Sergej Ovtsjinnikov sekunder før pause var i beste fall urimelig streng, i verste fall direkte feilaktig. Det ble lettere å sikre poengene mot bare ti russere i hele 2. omgang.

Først i nest siste minutt trygget innbytter Rui Costa seieren med scoring på pasning fra en annen innbytter og utenlandsproff, Cristiano Ronaldo.

Porto-mål

To av Portos mestercupvinnere skapte ledermålet som kom på kampens første sjanse.

Brasilianskfødte Deco Souza, som fikk plassen til playmaker Rui Costa da landslagssjef Luiz Felipe Scolari gjorde fire endringer i laget, førte opp på høyresiden og la inn. Foran mål tok Maniche imot med ryggen mot mål og en russisk stopper skrittet bak. Han vendte temmelig uhindret og skjøt i mål.

Sergej Ovtsjinnikov er nesten borti ballen, men han klarer å holde fingrene unna fatet. (Foto: Scanpix)
Scolari vraket også lagkaptein Fernando Couto og plusset på tre Porto-spillere slik at seks av dem spilte fra start. Laget fungerte bedre enn mot Hellas, men skapte ikke særlig mange sjanser før pause.

I omgangens siste minutt slo venstreback Dmitrij Sennikov en dårlig bakoverpasning som holdt på å bli brutt av Portugals spiss Pauleta. Ovtsjinnikov stormet ut og nådde ballen utenfor 16-meteren, men traff ikke ballen slik at han fikk den unna og falt ned på den.

Han gjorde sitt beste for å hindre at armen rørte ballen, og TV-bildene tydet på at han greide det så vidt. Men Hauge mente å ha sett ham handse, og stormet til med det rødt kortet høyt hevet.

Spennende

Mens Ovtsjinnikov hoderystende gikk av banen og Vjatsjeslav Malafejev ble byttet inn for en utespiller, regnet de fleste med at kampen var punktert.

Men Portugal slet med å sette inn 2-0-målet som ville roet nervene, Malafejev leverte flere strålende redninger, ble en gang reddet av stolpen (på Luis Figos skudd i det 64. minutt), og gjorde at kampen var spennende helt til Rui Costa tuppet inn 2-0.

God var kampen ikke, til det var Portugal for langt fra spillet publikum desperat ønsket å se fra EM-vertene. Hever ikke Portugal nivået sitt flere hakk til kampen mot Spania, ryker de ut. Men søndag spiller også Spania med kniven på strupen. Samtidig med at Hellas møter allerede utslåtte og demoraliserte russere har ikke Spania råd til å tape. Den kampen blir iallfall spennende.
Portugals Maniche scorer det målet alle ventet på. (Foto: Scanpix)