Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Fredrik Ljungberg gjør 1-0 for Sverige. (Foto: AFP/Scanpix)
Ljungberg, "Henke" og Zlatan kom alle på scoringslista da Sverige utklasset Bulgaria i fotball-EM.

Publisert 14.06.2004 22:39. Oppdatert 14.06.2004 23:17.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
I nesten to år sto Henke Larsson steilt på at han hadde spilt og scoret ferdig for Sverige. Takket være hans helomvending er hele Sverige i EM-rus.

- Kall meg ikke en frelser. Jeg er bare en i laget, sa han. Men så startet EM.

To herlige Henke-mål med ett minutts mellomrom bidro til at Bulgaria ble slått 5-0, og for første gang siden 1958 har Sverige vunnet åpningskampen i et mesterskap.

Fotballsommeren kan bli like gøy for svenskene som for ti år siden, da Henke hadde med seg VM-bronse hjem fra USA.
Henrik Larsson header inn 2-0. (Foto: AFP/Scanpix)

Den gang avsluttet svenskene med 4-0 over Bulgaria, etter scoring av Henke. Han er den eneste gjenværende fra det laget, men mandagens kamp viste at han har funnet tonen med sine nye medspillere.

Fredrik Ljungberg, Zlatan Ibrahimovic og Marcus Allbäck scoret også i det som utviklet seg til en svensk festforestilling.

- Dette var kanon. Jeg scoret to mål og vi spilte veldig bra. Første omgang var slitsom, men etter det første målet mitt gikk det veldig bra, sa Henke Larsson.

Spektakulært

Henkes scoringer avgjorde kampen, og den første av dem var EMs mest spektakulære mål så langt.

I det 57. minutt kastet han seg som en rakett og stupheadet venstreback Erik Edmans innlegg i mål.

Henrik Larsson og Fredrik Ljungberg jubler etter 3-0-målet. (Foto: AFP/Scanpix)
Da ledet Sverige allerede 1-0 etter Ljungbergs scoring i første omgang, men det var ikke spesielt fortjent. Bulgaria hadde de største sjansene både før og etter scoringen, og svenskenes ledelse hang i en tynn tråd.

Henkes første mål slo lufta ut av bulgarerne, som ikke har beseiret et skandinavisk lag siden 1960-tallet.

Og ett minutt og 11 sekunder senere presenterte han seg igjen, da han løp seg fri ved lengste stolpe og beinet Anders Svenssons innlegg i nettaket. Framspillet til Svensson var ved tidligere Stabæk-spiller Christian Wilhelmsson.

Henke Larsson er på jakt etter en ny klubb etter å ha scoret ferdig for Celtic, og han kunne ikke levert bedre jobbsøknad.

Etter at han overraskende meldte seg til tjeneste for landslaget igjen, har det hvilt et enormt press på ham. Han innfridde fullt ut.

Bulgarias trener Plamen Markov ble mer og mer oppgitt. (Foto: Reuters/Scanpix)

U-Zlatansk

Det er ikke bare Henke Larssons nærvær som taler for at Sverige skal fortsette suksessen.

Spissmakker Zlatan Ibrahimovics forarbeid til det første målet i det 32. minutt var et signal med positiv smitteeffekt.

Han lurte offsidefella på Svenssons framspill fra egen halvdel og løp alene mot keeper fra høyresiden. Men egoisten Zlatan framsto plutselig som lagspilleren Zlatan, og han passet til Ljungberg som kunne beine ballen i tomt mål. Slett ikke usvensk, men høyst uzlatansk.

Bulgaria hadde hatt flere gode sjanser, den største en nikk fra Dimitar Berbatov som keeper Andreas Isaksson så vidt slo over.

Tidlig i 2. omgang nikket Zoran Jankovic noen centimeter utenfor mens Isaksson var utspilt, og kampen sto og vippet.

Det gjorde den ikke lenger da Henke Larsson hadde scoret sine mål. Svenskene boblet av selvtillit, og Larsson insisterte ikke på sjansen til å gjøre ekte hat trick da Ljungberg ble felt og svenskene fikk straffe.

Nå fikk Zlatan tilbakebetaling etter at han ga bort ledermålet, og han skjøt 4-0 flatt i hjørnet i det 78. minutt.

På overtid fikk også innbytter Marcus Allbäck lov å score, framspilt av, hvem ellers, Henke Larsson.

Dermed var resultatet fra bronsekampen i 1994 overtruffet. Kan svenskene også overtreffe utbyttet fra den turneringen?

Kampfakta

Sverige - Bulgaria 5-0 (1-0)
Estadio Jose Alvalade
45.000 tilskuere

Mål: 1-0 Fredrik Ljungberg (32), 3-0 Henrik Larsson (57), 3-0 Larsson (58), 4-0 Zlatan Ibrahimovic (str. 78), 5-0 Marcus Allbäck (90).

Dommer: Mike Riley, England.
Gult kort: Ivailo Petkov (18), Rosen Kirilov (22), Zoran
Jankovic (23), Vladimir Ivanov (70), Bulgaria, Tobias Linderoth (52), Zlatan Ibrahimovic (65), Sverige.

Lagene:
Sverige (4-4-2): 1 Isaksson 2 Lucic (21 Wilhelmsson fra 41.), 3 Mellberg, 15 Jakobsson, 5 Edman 7 Nilsson, 6 Linderoth, 8 A. Svensson (16 Kallström fra 77.), 9 Ljungberg 10 Ibrahimovic (20 Allbäck fra 81.), 11 Larsson.

Bulgaria (4-4-1-1): 1 Zdravkov 2 Ivanov, 18 Pasin, 3 Kirilov, 4 I. Petkov 13 Pejev, 15 Hristov, 19 S. Petrov, 17 M. Petrov (11 Lazarov fra 84.) 21 Jankovic (10 Dimitrov fra 62.) 9 Berbatov (16 Mantsjev fra 76.).

Flere saker: ALT OM SVERIGE
Flere saker: ALT OM BULGARIA
Flere saker: ALT OM EURO 2004