Euro 2004  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Italia i tårer etter EM-nedtur

Italia kom til EM som fotballhelter, men kan ikke forvente å bli mottatt som helter når de kommer hjem. Etter 2-1 mot Bulgaria tirsdag er EM over for fotballstormakten.

Publisert 22.06.2004 22:59. Oppdatert 22.06.2004 23:17.

Italia - Bulgaria 2-1

Det startet med 0-0 i åpningskampen mot Danmark, og fortsatte med mer skuffelse mot svenskene. Italia ledet store deler av kampen, men så kom Sverige-yndlingen Zlatan Ibrahimovic og hælsparket inn 1-1 fem minutter før slutt.

Cassano og Zambrotta i tårer etter dagens kamp. (Foto: Scanpix)
Da hadde fotballverden i mellomtiden blitt rystet av Francesco Tottis ugjerning. Under kampen mot Danmark spyttet fotballstjernen Christian Poulsen i nakken. Totti slapp også unna med gult kort etter en grisetakling av Rene Henriksson.

Plutselig ble en av Italias største helter degradert til en patetisk fotballspiller.

Italia startet tamt

Etter uavgjort mot Danmark og Sverige kom Italia til den siste kampen mot Bulgaria med følgende oppgave: Bare seier er godt nok for å ha noen sjanse til å nå kvartfinalen. Til slutt ble det alt annet enn seiersjubel for italienerne.

På overtid i førsteomgang ordnet Dimitar Berbatov straffe til Bulgaria. Marco Matterazi hadde begge armene rundt Berbatov og dro ham med seg bakover. Italieneren var helt uenig i dommerens avgjørelse, men til ingen nytte. Martin Petrov satte ballen sikkert i mål.

Da hadde Italia hatt en kjempesjanse etter et kvarter av kampen. Bernardo Corradis skudd på hel volley fra kort hold ble stoppet av keeper Zdravko Zdravkov, mens Alessandro Del Piero klarte å skyte utenfor fra sju meter på returen.

Etter denne sjansen hadde ikke Italia, som måtte starte med en småskadet Christian Vieri på benken, mye å by på i første omgang. I stedet var Bulgarias Petrov og Iljan Stojanov nær scoring før pause.

Bulgaria gjorde fem forandringer på laget som tapte 0-2 mot Danmark, og stilte også uten kaptein Stilian Petrov, som ble sendt av banen i samme kamp. Forsvarsspilleren Rosen Kirilov måtte stå over med to gule kort.

Overtidsdrama

De italienske spillerne fikk klar beskjed fra trener Giovanni Trapattoni i pausen om å snu kampen i annenomgang. Og det startet akkurat perfekt.

Simone Perrotta var på rett plass på et italiensk tverrliggerskudd og dyttet returen over streken. Zdravkov burde stoppet ballen.

Det tente håpet for italienske fotballfans, og det ble ikke mindre da Danmark økte til 2-1-ledelse over Sverige. Hvis det resultatet hadde stått helt ut, og Italia hadde scoret ett mål til, ville Italia og Danmark gått til kvartfinale.

Trapattoni hadde ikke tålmodighet til å holde Vieri på benken lenger og sendte ham utpå etter 53 minutter. Det førte ikke uventet til enda mer trøkk fra de blåkledde. Men til tross for en rekke store sjanser i en dramatisk avslutning på kampen kom ikke målet.

I stedet ordnet Matthias Jonson 2-2 for Sverige. Det betydde at alt håp var ute for Italia uansett resultat mot Bulgaria. Det visste ikke de italienske spillerne, som akkurat hadde startet på dommerens fem tilleggsminutter da Jonsons scoret.

Antonio Cassano sørget for at dramatikken nådde klimaks da han scoret 2-1-målet til Italia nesten fire minutter på overtid (!).

Cassano, Vieri og resten av spillerne brøt ut i ellevill jubel over at avansementet kunne være sikret. Men så fikk også de meldingen fra den andre kampen. Sverige og Danmark hadde spilt 2-2, og sommerens store fotballbegivenhet endte i tårer for Italias superstjerner. Nå spilles EM-sluttspillet uten en av mesterskapsfavorittene. Det ryster fotballgale Italia. (NTB-NTB)