Euro 2004  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Sverige slått ut

Edwin Van Der Sar redder straffesparket fra Olof Mellberg. (Foto. AFP/Scanpix)
Nederland er klar for semifinale i EM mot Portugal etter å ha slått Sverige etter straffekonkurranse.

Publisert 26.06.2004 23:31. Oppdatert 27.06.2004 01:04.

Kampfakta

Fire år etter straffefiaskoen på hjemmebane revansjerte Nederland seg. Med 5-4 over Sverige er de klare for EM-semifinale mot Portugal.

Sverige var fryktelig nær etter at både Henke Larsson og Fredrik Ljungberg skjøt i målstengene de siste åtte minuttene av annen ekstraomgang, men kampen på Estadio Algarve endte målløs.

Arjen Robben scorer det avgjørende straffesparket. (Foto: AP/Scanpix)
Dermed avgjorde strafferulett igjen, og denne gang var Nederland best.

Zlatan Ibrahimovic tok en Beckham og skjøt høyt over, men Andreas Isakssons redning av Phillip Cocus straffe holdt Sverige inne i kampen.

Til sist ble det keeper Edwin van der Sar som avgjorde, da han reddet Olof Mellbergs straffe slik at Arjen Robben kunne bli matchvinner.

I EM-semifinalen mot Italia på hjemmebane i 2000 misset Nederland to straffespark i selve kampen og tre til i straffekonkurransen, og forlot turneringen med bøyde hoder.

Nå fortsetter de til Lisboa i jubelrus etter at Ruud van Nistelrooy, Johnny Heitinga, Michael Reiziger, Roy Makaay og Robben traff med fem av seks forsøk.

Svenskene drømte om å gjøre det helt store i EM, men de har fortsatt ikke vunnet en cupkamp i et sluttspill siden VM-sommeren 1994.

Eksploderte

En til da ordinær kamp eksploderte i ekstraomgangene. Etter at Nederland til da var farligst hadde Sverige to kjempesjanser til å avgjøre i de åtte siste minuttene av annen ekstraomgang.

Først vendte Henke Larsson i feltet og skjøt i tverrliggeren og over, så fikk en fri Fredrik Ljungberg skyte klokkerent i stolpen på pasning fra Zlatan Ibrahimovic da fem minutter sto igjen.

Også nederlenderne hadde en stolpetreff i ekstraomgangene. To minutter inn i første ekstraomgang skjøt Arjen Robben på volley fra 20 meter. Skuddet gikk rett på Andreas Isaksson, men på forunderlig vis glapp Sveriges keeper ballen, som seilte i en bue og traff motsatt stolpe.

Nederland hadde også flere andre fete sjanser i ekstraomgangene, og Isaksson revansjerte seg med to kjemperedninger på skudd fra Clarence Seedorf. Mål ble det ikke på Estadio Algarve, i strid med alle forhåndstips.

En gråtende Kim Kallström (midten) får trøst. (Foto: AFP/Scanpix)

Langpasninger

Det skulle være stjernespissenes kveld. Det skulle være kampen mellom Nederlands begavede kantspillere og Sveriges backreserver, kvelden da Larsson og Ibrahimovic avslørte Nederlands markeringsforsvar, da ustoppelige van Nistelrooy drev
Sveriges forsvar og keeper Andreas Isaksson til vanvidd.

Men slik ble det ikke slik, iallfall ikke til å begynne med. Det effektive kantspillet så vi aldri noe til, og i første omgang var kampen både tam og dårlig. Forsvarene så ut til å ha full kontroll.

Kampen fikk mer liv i annen omgang, ikke minst fordi begge lag i varmen satset stadig mer på langpasninger.

En mils vei fra Faro, der den utskjelte Flo-pasningen ble født i 1993, fant ikke bare svensker men også nederlendere ut at det kan være en sjanseskapende måte å spille fotball på.

Van Nistelrooy hadde Nederlands beste tilbud i ordinær tid da han i det 62. minutt tok med seg en langpasning på brystet, stormet fram med en svensk spiller på skulderen og skjøt alene med keeper. Isaksson reddet, men ballen traff Nistelrooy igjen og rullet rett utenfor det tomme målet.

Svenske sjanser

Nederland hadde flest halvsjanser, men svenskene vel så mange store.

Sverige var veldig nær i det 56. minutt da Larsson nikket tversover mål til Ibrahimovic, som utnyttet Jaap Stams nøling og avsluttet fra kort hold. Philipp Cocu dukket opp og klarerte.

Ibrahimovic ropte på straffe da han noen minutter senere utfordret Stam og gikk i bakken, men han fikk i stedet gult kort for filming.

I det 83. minutt fikk Larsson en Flo-pasning og nikket til Ibrahimovic, som fant innbytter Kim Kallstrom fri foran mål. Hans skudd ble blokkert.

Resten av ordinær tid var det nederlenderne som presset, og det fortsatte også i ekstraomgangene. Da kom også sjansene, de fleste til Nederland før spurten som så nær hadde gitt svensk avansement.