skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Det går nedover for Bush

President George W. Bush (foto: AP/Scanpix).
President George W. Bush (foto: AP/Scanpix).
Selv om George W. Bush opptrer som en evig optimist, så går det nedover bakke for ham både hjemme og ute. Aldri har han ligget så lavt på meningsmålingene som nå.

Publisert 01.03.2006 14:20. Oppdatert 01.03.2006 14:39.
Av utenrikskommentator Jahn Otto Johansen

Den siste meningsmålingen, som ble utført på oppdrag av kringkastingsselskapet CBS, ga Bush bare 34 prosent i tillit. Resten av amerikanerne synes ikke lenger han gjør noen god jobb. Det dramatiske er at bare på en måned har det vært en nedgang på åtte prosent i presidentens popularitet. Vi må helt tilbake til president Nixons dager for å finne noe tilsvarende.

Meningsmålinger er riktig nok ikke det samme som valg, og George W. Bush kan ikke under noen omstendigheter stille til gjenvalg. Men republikanerne er bekymret for mellomvalgene, og de er selvfølgelig også opptatt av det neste presidentvalg. Hittil har de kunnet trøste seg med at demokratene heller ikke gjør det særlig bra, men dette kan bli en mager trøst.

Bare 30 prosent støtter Bush

Ikke mer enn 30 prosent synes Bush håndterer Irak-problemet på en god måte. De tror ikke hans bestrebelser på å skape fred og ro i Irak vil føre frem. Så dårlig har Bush ikke scoret siden Irak-krigen begynte. Det er vanskelig å si hva presidenten egentlig mener når han sier det ikke er noen fare for borgerkrig i Irak. Problemet er at de siste ukers sunniangrep på shia-moskeer og shiamuslimenes gjengjeldelse som har kostet mange sunnitter livet, rammer amerikanerne mer enn de stridende parter. Det er de som får skylden, selv om Washington i det siste har bestrebet seg på å bringe sunnitter og shia-muslimer sammen. Nesten alt det negative som skjer i Irak, tilskrives okkupasjonen.

Rumsfeld satser på mer propaganda

Donald H. Rumsfeld i Pentagon 21. februar. Foto: AP/Scanpix.
Men det budskap er åpenbart ikke kommet frem til Det hvite hus og Pentagon at krigen mot terror ikke kan vinnes på den måten den nå føres. Forsvarsminister Donald Rumsfeld holdt i forrige uke en tale der han snakket om noe for ham så uvant som å vinne krigen om irakernes ”hjerter og sinn” (Hearts and minds). Rumsfeld har aldri vært opptatt av det statsviterne kaller ”soft power”, andre midler enn militært maktbruk, og han har bare hatt forrakt til overs for ”Gamle Europa”`s fokusering på de politiske og psykologiske sider av Irak-konflikten. Rumsfeld tror at USA kan nedkjempe terroristene i Irak og i den muslimske verden for øvrig med overlegen ildkraft og militær høyteknologi. Å trekke frem Geneve-konvensjonene og fangemishandlingen i Abu Ghreib og Guantanmo synes Rumsfeld er bare myke menns tale.

Men nå vil Rumsfeld også satse mer på smart PR. Pentagon skal bruke mer på propaganda for å vinne irakernes og arabernes ”hjerter og sinn”. Men han har åpenbart ikke skjønt at det virker helt mot sin hensikt at Pentagon betaler store summer for å få plantet USA-vennlige artikler i irakisk presse. The Economist som støttet krigen, skriver nå at det er sterkt urovekkende at Rumsfeld tror det bare dreier seg om å presentere den amerikanske politikken på en bedre måte.

Guantanamo og Abu Ghreib vekker harme

De smarteste PR-agenter kan ikke få opinionen i den arabiske verden og i Europa til å akseptere at USA kan holde fanger isolert i Guantanamo på ubestemt tid uten at de får adgang til forsvarer, ja, ikke en gang får vite hva de er anklaget for. Heller ikke vil folk flest godta at den fangemishandling som er så grundig dokumentert med fotos og video, kan aksepteres av en sivilisert stat som sier seg å arbeide for demokrati og menneskerettigheter. Så lenge Rumsfeld ikke forstår dette, kan han bruke så mange penger han vil på propaganda uten at det hjelper USA.

Dagliglivet forverret

Irakere flest ønsker seg ikke tilbake til Saddam Husseins diktatur. Ei heller har de sympati for en terrorisme som rammer blindt. Men samtidig ser de at deres liv på mange måter er blitt forverret. Elektrisitet, vann og kloakk fungerer ikke skikkelig.

Sykehusene er i elendig forfatning. Kriminaliteten er høy. 30 prosent av skolejentene holdes hjemme fordi foreldrene ikke tør la dem gå til skolen. Folks dagligliv er blitt meget vanskelig.

Kvinner under fredagsbønnen i Karbala i Irak. Foto: AP/Scanpix.

Kvinnene mer utsatt enn før

Amerikanerne skulle befri et land, men de kunne ikke beskytte en eneste kvinne, sa en av Iraks fremste feminister, Yanar Mohammed, da hun nylig besøkte Sverige. Kvinnene er blitt forandret til annen klasses vesener. I Bagdad må stadig flere kvinner bære slør for å slippe å bli trakassert av religiøst nikjære menn. Yrkesarbeidende kvinner får ikke lenger forlate arbeidsplassen i lunsjpausen. Islamiseringen av Irak har satt kvinnenes likestilling sterkt tilbake.

Yanar Mohammed sa til Svenska Dagbladet at ”den beste måten for Vesten å beskytte seg mot fundamentalismen på er ikke bomber, men å satse på og forsvare kvinnens rettigheter. For kvinneundertrykkelse er sentralt i islamismen. Vil man motarbeide den, skal man begynne med samfunnets basis, i familien.

Regjeringsmilits terroriserer

Ved siden av den blinde terror som al Qaida-grupper og islamister står bak, viser det seg at regjeringens militsgrupper går etter intellektuelle som uttaler seg kritisk om den offisielle politikk. Ifølge The Guardian er det nå en systematisk kampanje for å rydde av veien de som uttaler seg imot okkupasjonen. Abdul Razaq al-Na`as, som var professor i juss ved universitetet i Bagdad, ble i slutten av januar skutt ned av militsmenn, men myndighetene nektet å etterforske dette og andre drap på kritiske intellektuelle.

Det er det den Brüssel-baserte Tribunal on Iraq som må gjøre, men de irakerne som samarbeidet med tribunalet, risikerer selv å bli drept. Det er også rapportert om grov tortur i irakiske fengsler.

Den irakiske forfatteren Haifa Zangana som satt fengselet under Saddam, skriver i The Guardian at okkupasjonsstyrkene med deres elitesoldater og et budsjett på seks milliarder dollar, ikke vil kunne holde Irak i lengden. Men Bush og Rumsfeld leser nok ikke hva en irakisk forfatter skriver, når de ikke engang vil høre på sine egne militære som lenge har advart mot denne utvikling.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no