skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
I BRANN: Danske flagg går opp i flammer i Midtøsten. Men det er mer og mer tydelig at saken gjelder mer enn bare de danske karikaturene.
I BRANN: Danske flagg går opp i flammer i Midtøsten. Men det er mer og mer tydelig at saken gjelder mer enn bare de danske karikaturene.

Det gjelder ikke bare profettegningene

Striden om profettegningene raser videre i den muslimske verden, men det blir mer og mer tydelig at de rasende demonstrantene egentlig reagerer på helt andre ting enn karikaturene.

Publisert 20.02.2006 08:57. Oppdatert 20.02.2006 09:08.
Av utenrikskommentator Jahn Otto Johansen


Muhammed-karikaturene blir manipulert av ytterliggående krefter for å oppnå politiske mål som intet har med Jyllandsposten og Danmark å gjøre, og det har fint lite med Magazinet å gjøre.

I Pakistan bruker ytterliggående islamister og nasjonalister dette for å ramme det eksisterende regimet. Makthaverne på sin side spiller med for å avlede misnøyen fra elendige sosiale forhold, undertrykkelse og det forhold at folkeflertallet mener det er et alt for nært samarbeid med USA. Landets militære diktator avslørte seg selv da han sa at karikaturstriden ”hadde brakt de moderate og de mer ytterliggående pakistanere nærmere hverandre”. Han kan han ha forregnet seg.

Egypts kyniske spill

DEMONSTRASJON: Demonstrasjonene mot Muhammed-tegningene har bredtseg til det meste av den muslimske verden. Her er det muslimer i Thailand som demonstrerer. (Foto: Reuters/Scanpix)
Men aller mest avslørende er det kyniske egyptiske spillet. Mubaraks regime har i mange år vært utfordret av islamistene som har kunnet spille på folks misnøye med sosiale forsømmelser og politiovergrep. I Egypt fengsles både fundamentalistiske og liberale kritikere av regimet.

Vi vet at noen danske imamer brakte Muhammed-karikaturene med seg til Midt-Østen, og ikke bare det som stod på trykk i Jyllandsposten. De hadde også med seg tegninger som avisen aldri hadde gjengitt og fotos fra en grisefest i Frankrike.

Nå er det kommet ny informasjon som viser at Egypt brakte dette videre til hele den islamske verden og trappet opp kampanjen mot Danmark. Hensikten var å avlede oppmerksomheten fra den hjemlige misnøye.

Den kvinnefiendtlige imam

Det er også dokumentert at den islamske lederen Yusuf al-Qaradawi, som den norske delegasjonen ifølge domprost Olav Dag Hauge hadde så hyggelige og givende samtaler med, har slått fast at mannen som familiens ubestridte overhode kan slå sin hustru, at mindreårige kan tvangsgiftes (han er selv gift med en 60 år yngre jente), at det er obligatorisk for kvinner å bruke hijab og at ett mannlig vitne teller like meget som to kvinnelige.

Det er for meg en gåte at en av Norges aller mest innsiktsfulle Midt-Øst-kjennere, Aftenpostens Per A. Christansen, kunne skrive at al-Qaradawi har ”relativt liberale synspunkter”.

Ayatollaenes diktatur

Det er heller ikke lett å forstå hvordan to norske kunstnere etter et kort besøk i ayatollaenes diktatur kunne uttale seg begeistret om hvor tolerant dette samfunn er.

Ja visst, man skal aldri generalisere. Vi bør ikke fordømme alle iranere, slik man heller ikke skal stemple alle jøder og alle israelere på grunn av overgrepene mot palestinerne. Men at annerledes tenkende blir forfulgt i Iran, er dokumentert av en lang rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

Det er også et faktum at Teheran har gjentatt og forsterket fatwaen mot Salman Rushdie. Selvsagt passer det regimet å lette litt på lokket slik at de illsinte protestanter kan gå løs på noen ambassader. Men dersom Irans virkelig interesser trues, har demonstrantene ingen sjanse til å utfolde seg.

De reagerer på andre ting enn tegningene

Det er viktig ikke å miste av syne at de voldelige opptøyer de siste ukene ikke bare skyldes Muhammed-karikaturene, men er rettet mot Israels politikk overfor palestinerne som nå blir strammet til etter Hamas-seieren, og mot den amerikanske og vestlige Midt-Øst-polititikk i det store og hele.

I Irak viser det seg at demonstrantene er enda mer opphisset over bildene som avslørte britenes mishandling av unggutter som over det danske flagg. Mange av de som brente Danebrog, ropte anti-britiske, ikke anti-danske slagord.

Nye Abu Greib-fotos

>
MISHANDLING: Mishandlingen av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengselet har opprørt en hel verden - og nye fotos har bare helt bensin på bålet. (AP/Scanpix)
Vi vet også at reaksjonene på de nye fotos fra Abu Greib-fengselet har vakt sterke reaksjoner blant irakerne og i den arabiske verden for øvrig.

Mange av de som slapp fra det med livet i behold, kan fortelle at virkeligheten var enda verre enn det bildene beskriver. En ting var den fysiske mishandling, som var et klart brudd med Geneve-konvensjonene, noe annet var den psykiske terror. Fangene skulle umenneskeliggjøre og fornedres. Mange har fått psykiske lidelser de aldri kommer over.

Helvetet Guantanamo

Det samme er tilfelle i Guantanamo. FN-rapporten er meget kritisk og vel dokumentert, men Bush-administrasjonen avviser den kategorisk.

Washingtons argument om at kommisjonen aldri besøkte Guantanamo, viser hvordan man der omgåes med sannheten. Faktum er at kommisjonen ikke fikk lov til å møte noen av fangene, men måtte bygge på samtaler med de som er sluppet ut av dette helvete og på utsagn fra amerikanske soldater som fulgte sin samvittighet og ikke ordre.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld røpet seg selv da han sa at de i Guantanamo ”stort sett” fulgte Geneve-konvensjonene, regler som han tidligere har sagt at USA ikke kan respektere fordi dette er terrorister og ikke stridførende.

Bush, Rumsfeld og andre fremstiller fangene i Guantanamo som umenneskelige monstre. De er ikke som oss, de har ikke vårt verdisystem, sier Bush og Rumsfeld, ergo er de ikke mennesker. Da kan både amerikansk lover omgåes og internasjonale regler brytes.

Jimmy Carter advarer

RØST FRA FORTIDEN: Jimmy Carter og andre liberale amerikanske kristne er i dag satt politisk på sidelinjen av karismatiske, høyreorienterte kristne.
Ekspresident og fredsprisvinner Jimmy Carter tar et kraftig oppgjør med slike holdninger i sin nye bok (Our Endangered Values. America`s Moral Crisis. Simon & Shuster. New York).

Carter er det vi på norsk vil kalle en ”personlig kristen” eller ”frelst” (born again), og han har slett ikke oppgitt sin barnetro. Han skildrer hvordan religiøse fundamentalister og ultrakonservative republikanere erobret hans baptistkirke.

Det samme skjedde med mange andre protestantiske kirkesamfunn. Den karismatiske bevegelse er den som har mest vind i silene i USA i dag, og den er blitt en politisk maktfaktor som George W. Bush spiller på og er avhengig av. Øststat-republikanerne eller Rockefeller-republikanerne, som var det Amerika jeg ble innført i da jeg som ung mann var Rockefeller-stipendiat, eksisterer ikke lenger. Øststat-republikanere finnes nå bare utstoppet på museum.

Ikke i Jesu ånd

Carter er jo selv demokrat og bekymrer seg neppe særlig over republikanernes skjebne. Men han er bekymret over USA. Han påviser hvordan dette misbruk av troen fører til en politikk som neppe kan sies å være i Jesu ånd.

Bush-administrasjonen belønner de rike og straffer de fattige, både hjemme og ute. Den tar ikke hensyn til resten av verden og setter internasjonale avtaler til side, hevder Carter, den har innført fundamentalisme også i utenrikspolitikken. Dette mener ekspresidenten og fredsprisvinneren er et uttrykk for et farlig hovmot som vil straffe seg.

De forhold som Carter tar opp i sin bok og som mange andre ansvarsbevisste og reflekterte amerikanerne er opptatt av, gir en bedre forklaring på hvorfor raseriet over Muhammed-karikaturene ingen ende tar.

En region som møter et slikt hovmot, vil gjerne reagere irrasjonelt og voldsomt. Så lenge denne grunnleggende politikk ikke endres, vil USA ikke kunne regne med noen suksess verken i Irak eller i resten av Midt-Østen.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no