skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

George W. Bush triumferer

President George W. Bush står nå sterkere enn noen gang både til å gjennomføre sin Irak-aksjon og til å prege amerikansk innenrikspolitikk i årene fremover.

Publisert 06.11.2002 09:56.
Av utenrikskommentator Jahn Otto Johansen

Med flertall i både Representanthuset og Senatet har han scoret en seier som ingen republikansk president før ham. En politiker som i 2001 ble dømt ned og nord, står frem som den store triumfator.
Republikanerne har full kontroll i begge kamrene i Kongressen. (Scanpix-foto)


Det var ventet at republikanerne skulle beholde flertallet i Representanthuset, selv om en president i mellomvalg vanligvis taper det. Dessuten har dette tradisjonelt vært en demokratisk bastion. Av republikanske presidenter er det bare Eisenhower og Reagan som har klart å beholde Representanhuset.

Overraskende senatsseier

Dessto større er president George W. Bush`triumf ved at republikanerne også vant Senatet. Dermed kontrollerer han hele Kongressen og kan sette sin egen dagsorden for amerikansk politikk de neste to år. Dette var noe han bare kunne ha drømt om, men som få republikanere våget å tro på.
Jeb Bush ble gjenvalgt i Florida.


Dette er aller viktigst innenrikspolitisk. George W. Bush kan nå gjennomføre de valgløfter som demokratene hittil har hindret ham i - skattelettelser for de bedrestilte, olje- og gassutvinning i sårbare områder, mer støtte til private skoler og mange andre hjertesaker.

Kan utpeke sine dommere

Spesielt viktig er det at han kan utnevne de dommere han vil til føderale domstoler og til Høyesterett. Høyesterett er en spesielt viktig maktfaktor, fordi dommerne der sitter på livstid og øver innflytelse på amerikansk polkitikk og samfunnsliv lenge utover den sittende presidents periode.

Frie hender utenriks

Utenrikspolitisk har George W. Bush nå frie hender. Det hadde han for såvidt etter at Kongressen ga ham grønt lys overfor Saddam Hussein. Men nå står han enda sterkere med et så klart folkelig mandat.

Franskmennene og russerne skal nok merke et mer selvbevisst USA i Sikkerhetsrådet etter dette. Veto mot George W. Bush` Irakplaner blir et slag i tomme luften. Men George W. Bush snakket nesten ikke om en Irak-krig under valgkampen, selv om det var dette som ble referert i internasjonale media. Han konsentrerte seg om "Homeland Security", sikkerhet mot terrorisme innad i USA. Der traff han velgerne hjemme.

Økonomien viktig

Og så viste han tilbake demokratenes forsøk på å utnytte økonomiske nedgangstider. Velgerne og markedet stoler åpenbart mer på republikanerne enn demokratene her.

Valgene er også en triumf for dyanastiet Bush. Pappa Bush kan glede seg over at yngstesønnen Jeb fikk et klart gjenvalg som guvernør i Florida samtidig som George W. står sterkere som president enn noengang.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no