skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Spennende valg i Tyskland

I Tyskland tilspisser valgkampen seg, med gjensidige beskyldninger om fusk og udugelighet. Opposisjonspartiene CDU-CSU leder i meningsmålingene, men forbundskansler Gerhard Schrøder er mer populær enn utfordreren, Bayerns ministerpresident Edmund Stoiber. Store velgergrupper sitter på gjerdet og venter.

Publisert 23.07.2002 10:39. Oppdatert 23.07.2002 15:46.
Av utenrikskommentator Jahn Otto Johansen

Det er slett ikke sikkert at Gerhard Schröder blir gjenvalgt som forbundskansler. (Scanpix-foto)
For et halvt år siden var det få som tvilte på at Gerhard Schrøder og hans rød-grønne regjeringskoalisjon skulle vinne valget. CDU var fortsatt skadeskutt av pengeskandalene som førte til at gjenforeningskansleren og Europa-mannen Helmut Kohl ble revet ned fra sin pidestall.

Det så ikke ut til å hjelpe at kristeligdemokratene fikk sin første kvinnelige partisjef, og få tok Edmund Stoibers kanslerambisjoner alvorlig. Det hadde aldri hendt før at en Bayernpolitiker ble valgt til forbundsrepublikkens regjeringssjef.
CSU-leder Edmund Stoiber sammen med CDU-leder Angela Merkel.


Store endringer

På få måneder har bildet forandret seg totalt. Nå er CDU-CSU favoritter, og sosialdemokratene sliter med troverdighetsproblemer på grunn av egne pengeskandaler i Tysklands største delstat, Nordrhein-Westfalen.

Korrupsjon og poengesnusk forekommer i alle partier; det er ikke noe SPD lenger kan benytte mot CDU. Dessuten har noen av statsrådene oppført seg så klønete at Schrøder har måttet bytte dem ut. Den siste var forsvarsminister Rudolph Scharping, som Schrøder nå innrømmer han burde ha sparket for lenge siden. Scharping har gang på gang dummet seg ut.
Tidligere forsvarsminister Rudolph Scharping. (Scanfoto)


Forsvarsministeren sparkes

Begeret var fullt da det ble avslørt at han hadde mottatt et stort honorar fra et PR-firma. Riktignok hevder Scharping, som fortsatt ikke forstår hvorfor han ble sparket, at han betalte skatt av beløpet, men som politiker skulle han ikke ha tatt imot pengene i dete hele tatt.

Scharping var blitt en for stor belastning. Nå strides ekspertene om avskjedigelsen av Scharping gir Schrøder poeng for handlekraft eller om det svekker ham.

De grønne moralister

Også regjeringspartneren De grønne er blitt svekket av en pengeskandale. Den tyrkiskfødte parlamentariker Cem Øzdemir, som var en blomst i knappehullet for De grønne, hadde fått lån hos en tvilsom PR-magnat.

Dermed kan heller ikke De grønne sette seg på sin høye hest og peke nese til andre. De har, i likhet med SV i Norge, hatt lett for å opptre moralistisk og gjøre krav på "politisk korrekthet".

Problemer også for Joshka Fischer.
Selv utenriksminister Joshka Fischer, som er Tysklands mest populære politiker, er kommet i søkelyset på grunn av inntektene fra en bestselger. Han sier han har betalt skatt av honoraret, men media og opposisjon hevder det er noe muffens.

Katastrofale ledighetstall

Mest alvorlig for Schrøder og regjeringen er at arbeidsledigheten stiger allarmerende. Dermed brast Schrøders valgløfte om å få antallet arbeidsløse under tre millioner i løpet av fireårsperioden. Utsiktene for tysk næringsliv er dystre, med stadig nye konkurser og utskiftning av toppfolk som Schrøder likte å omgi seg med.

Sistemann ut var Deutsche Telekoms vidunderbarn, Ron Sommer. I Tyskland som i andre vestlige land er det småsparerne som får svi når det går nedover, og de teller mer i valg enn de virkelig store kapitalister.

Intet er avgjort

Intet er avgjort. Sjelden har så mange velgere sittet på gjerdet uten å kunne bestemme seg. Fortsatt er de protestantiske nordtyskere skeptiske til den konservative katolikken Edmund Stoiber, selv om alle må innrømme at han har gjort det bra økonomisk og vitenskapelig i sin delstat.

Stoiber har også vist seg mer frisinnet enn mange trodde, ved å trosse den katolske kirkes kritikk mot å ta en enslig mor, som venter sitt andre barn utenfor ekteskap, til familieminister.

Alt kan skje i de tyske valg. Gerhard Schrøder har tidligere vist at han er dyktigere til å føre valgkamp enn til å drive praktisk politikk. Det ga ham gjentatte seire i delstaten Niedersachsen og brakte ham til topps i forbundsdagsvalget for fire år siden.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no