skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
orderudsaken_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Orderudsaken Sist oppdatert 09:26
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Arven til skifteretten

Innen 6. januar må slektningene etter Marie Orderud gå til skiftesak dersom de ønsker å påberope seg arveretten til Orderud gård.

Publisert 12.12.2002 13:30.
Vinner de, kan Per Orderud likevel få beholde gården. Forrige onsdag møtte den splittede familien opp til meklingsmøte hos bobestyrer Christian Lundin i Oslo. Formålet med møtet var å finne ut om det kunne oppnås enighet om en fordeling av arven etter Marie og Kristian Orderud. - Det var en saklig og konstruktiv debatt, men det er klart det er veldig mye følelser involvert i denne saken, sier Lundin til NTB.

Splittet

Seks slektningene etter Marie Orderud påberoper seg arveretten til gården fordi Marie Orderud var den siste som døde av de tre som ble drept i kårboligen natt til pinseaften 1999. Disse slektningene mener Per Orderud bør få den og støttes i dette synet av fem slektninger etter Kristian Orderud.

Fem andre slektninger etter Kristian Orderud er uenige og ønsker at Per Orderud ikke skal ha gården. Ifølge VG vil de heller opprette et lokalt fond for gode formål. Tvisten må derfor avgjøres i skifteretten, og bobestyreren har gitt Marie Orderuds slektninger frist til 6. januar med å melde saken inn for retten.

Ikke avgjort

Per Orderud ble fradømt arveretten til gården, men arvingene etter Marie Orderud er sammen med fem av Kristian Orderuds slektninger av den oppfatning at han likevel bør få beholde gården.

Per Orderud vant en kjøpstvist, der han hevdet å ha kjøpt gården, over faren i herredsretten. Kristian Orderud anket imidlertid dommen, men ble drept før saken kom opp. Derfor er det nå opp til arvingene av gården å bestemme om ankesaken mot Per Orderud skal føres videre.

Dersom ankesaken heves har Per Orderud en rettslig dom på at han er eier av gården, sier Lundin. Per Orderud innrømmet senere at han forfalsket salgskontrakten hvor det går fram at faren selger ham gården. Men siden dommen fra herredsretten slår fast at kontrakten er gyldig, og ingen ønsker å føre ankesaken videre, så får han gården, forklarer bobestyreren.

Bobestyrer uenig

I sin innstilling har Christian Lundin anbefalt at begge slekter skal arve Marie og Kristian Orderud.

- Jeg mener det er feil å legge vekt på sekunder og minutter og hvem som døde først og sist. De døde av samme straffbare handling og derfor bør begge slekter arve, sier Lundin. Ettersom Marie Orderuds arvinger er uenige med bobestyreren, vil de dermed møte Kristian Orderuds slektninger dersom tvistesaken kommer for retten.

Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
PÅ FORSIDEN NÅ
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no