skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Bellona vil stanse oljeboring gjennom ESA

Den nye regjeringen kan bli tvunget til å stanse oljevirksomhet i Barentshavet inntil videre. Bellona klager nemlig oljeaktiviteten inn for EFTAs overvåkningsorgan ESA.

Publisert 05.10.2005 07:21. Oppdatert 05.10.2005 09:27.
Av Rune Alstadsæter og Silja Arvola

Bellona stevner norske myndigheter inn for EFTAs overvåkingsorgan, ESA. Miljøstiftelsen mener oljevirksomheten strider mot EUs lover, så lenge det ikke er gjennomført en strategisk konsekvensutredning for miljøet.


Ulovlig

Miljøstiftelsen mener norske myndigheter har brutt EØS sitt direktiv om strategiske miljøkonsekvensutredninger. Dermed er oljeletingen i Barentshavet ulovlig, ifølge Bellona-leder Frederic Hauge.

– Fordi de utredninger Norge har gjort i forbindelse med oljevirksomhet i Lofoten og Barentshavet ikke tilfredsstiller verken norske eller EUs krav til konsekvensanalyser. Norge har latt være å ta inn EUs krav til dette, og det gjør at oljeboringen er ulovlig, sier Hauge.

Kan bli forsinket

Det er ikke første gang Bellona og miljøbevegelsen bruker jus mot politikerne.
Slike klager har ført til strengere utslippskrav for gasskraft-verk i Norge og Snøhvit-utbyggingen ble utsatt i flere måneder fordi Bellona klaget til nettopp ESA

Vinner Bellona frem med sin klage kan det ta lang tid før oljeselskapene kan fortsette letevirksomhet. Og utdelingen av blokker nå i desember må trolig utsettes.
– Vinner vi fram er den naturlige konsekvensen at all videre lete og borevirksomhet, og utdeling av nye konsesjoner i Barentshavet må stanses.

Avviser direktiv

Norske myndigheter har tidligere sagt at EU-direktivet som Bellona viser til, ikke gjelder på norsk sokkel. Det til tross for at EU-landet Storbritannia følger direktivet på sin sokkel. Olje- og energidepartementet vil ikke kommentere Bellonas klage nå - siden den først sendes til Brussel i dag.

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:
Bakgrunn: Vil ha havområder uten oljeboring (06.11.2002)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no