skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

For mange småskader i oljebransjen

Oljeselskapene er for dårlig til å trekke lærdom av hendelser ved petroleumsanleggene, mener Petroleumstilsynetet. Det er for mange hendelser med personskade eller fare for personskade, og utviklinga går i feil retning, mener tilsynet.

Publisert 29.12.2005 06:48.
Av Eirik Palm

- Vi er generelt bekymret over hendelsesutviklingen på petroleumsanleggene på land. Nå kan det også sies at selskapene har blitt flinkere til varsle, men samtidig er utviklingen ikke gunstig, sier tilsynsdirektør Anne Vatten.

- For dårlig

Petroleumstilsynet er ikke fornøyd med utviklinga ved de åtte petroleumsanleggene på land i Norge. Tallene er ikke klare, men det er for mange hendelser med personskade eller fare for personskade, mener Vatten. Selskapene er alt for dårlig til å trekke lærdom og dermed forebygge slike hendelser, sier hun.

- Vi synes det er en utfordring for selskapene generelt å bli flinkere, sier tilsynsdirektøren. Hun mener ledelsen ved anleggene må engasjere seg mer, rette søkelyset på forebyggende tiltak og få ansvarliggjort ansatte i forhold til dette arbeidet.
- Og holdninger?
- Ja, holdninger er en viktig del av det og.

Underliggende tendenser

FARLIG ANLEGGSARBEID: Statoils anlegg på Melkøya ved Hammerfest.
På Melkøya har Statoil nå satt igang arbeidet for å få ned tallet på hendelser og nestenulykker. Bare i tilknytning til Snøhvit har det i 2005 vært minst 15 tilfeller med personskade. I tillegg har det vært flere tilfeller med fallende gjenstander eller gjenstander i bevegelse, hvor det ikke var personskade. Informasjonsleder Sverre Kojedal innrømmer at det er for mange småskader og hendelser på anlegget, som skal settes i drift i 2007.

- Med mange småskader ser vi at det kan være underliggende tendenser, ting som ikke er i orden, og som kan føre til større og mer alvorlige saker. Erfaringer fra andre anlegg viser at det er viktig for å hindre at det skjer større hendelser.

Men Melkøya er ikke verst, i følge Petroleumstilsynet. Hendelsene er flest ved anlegg hvor det skjer drift og modifisering eller anleggsvirksomhet.

Flere hendelser

En gjennomgang det siste halvannet året, viser at det har vært flere uhell med personskade i tilknytning til Snøhvitutbyggingen:

- 21. august 2004: Personskade (ikke nærmere definert)
- 14. september: Ankelbrudd
- 24. februar 2005: Benbrudd
- 2. mars: Klemskade på fot
- 7. mars: Brist i håndledd
- 8. mars: Klemt begge leggmuskler
- 5. april: Bruddskade (ikke nærmere definert)
- 9. april: Fingerskade
- 8. mai: Person truffet av stålplate
- 16. juni: Skadet fingre
- 5. juli: Kragebensbrudd
- 15. oktober: Hodeskade
- 31. oktober: Kneskade
- 4. november: Strømgjennomgang
- 13. november: Brudd i finger
- 14. november: Kutt i finger
- 16. november: Støt strømgjennomgang ved kobling i fordeler

I tillegg har det vært flere hendelser, blant annet med fallende gjenstander eller gjenstander i bevegelse, hvor det ikke har vært personskade.

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no