skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Gass fra øst kan havne i vest

Prosessanlegg på Melkøya kan få tilført gass fra brønner utenfor Øst-Finnmark. (Foto: Tor Even Mathisen)
Prosessanlegg på Melkøya kan få tilført gass fra brønner utenfor Øst-Finnmark. (Foto: Tor Even Mathisen)
Gass som blir funnet rett utenfor stuevinduet til Vardø-ordfører Rolf Einar Mortensen kan havne på Melkøya i Hammerfest.

Publisert 13.03.2006 07:01. Oppdatert 13.03.2006 11:33.
Av Eirik Palm

- For mitt vedkommende har jeg ikke noe slingringsmonn; det skal ilandføres, sier Mortensen.

Må vurdere

Gass som blir funnet så langt øst som utenfor Varangerhalvøya kan havne på Melkøya. Oljeselskapene er interessert i å lete etter mer olje og gass øst i Barentshavet, men det må store funn til for at det skal bli bygget en ny gassterminal. Statoil vil måtte vurdere å ta eventuelle gassfunn vestover til Melkøya.

- Gjør vi funn lenger øst i Finnmark, så må ma ta en selvstendig vurdering av hva som er mest lønnsomt; å føre det i retning Hammerfest eller å eventuelt etablere et eller annet anlegg lenger øst i fylket, sier informasjonsleder Sverre Kojedal.

Mer gass - mer lønnsom

Melkøya er første prioritet. Gassen som allerede er funnet på Snøhvitfeltet er i dag verd 400 milliarder kroner, men selskapet snakker altså om å doble og tredoble produksjonen. Tegningene for en fabrikk nummer to er klar, og selskapet ser også for seg en tredje fabrikk. Jo mer gass, jo mer lønnsom blir investeringene på Melkøya.

Grensene tøyes

Samtidig tøyes grensene for hva som er mulig å fjernstyre av gassbrønner. Det betyr at dersom selskapet ikke gjør et kjempefunn, kan gass hentet opp nord av Varangerhalvøya havne på Melkøya.

- Det er mange muligheter som eksisterer. I første fase er vi opptatt av å finne gass som kan danne grunnlag for en økt produksjon på Melkøya. Men gjør vi et funn lenger øst i fylket, så må vi gjøre vurderinger på selvstendig grunnlag av hva som er mest fornuftig å gjøre, sier Kojedal.

Skal i land

Vardøordføreren har tidligere hørt om rørledninger fra øst til vest, og enda lenger sør. Men offshore i Barentshavet skal gi arbeidsplasser på land også i Øst-Finnmark, sier han.

- Jeg holder meg til det som er offisiell polititikk og de krav vi har stilt, nemlig at de funn som er gjort i utenfor Øst-Finnmark skal ilandføres for industriell behandling. Det kan ikke bli med oljenæringa som med fisken, hvor det bare seiler forbi.

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no