skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Grunn til å se på borerestriksjonene

Det er grunn til å løse opp i borerestriksjonene i Barentshavet, mener Lars Føyn fra Havforskningsinstituttet. I dag er det i perioder forbud mot å drive leteboring, men den kritiske perioden på året er om våren, sier havforskeren.

Publisert 05.05.2004 07:06. Oppdatert 05.05.2004 12:30.
Av Eirik Palm

Han mener et oljeutslipp i det åpne Barentshavet vil gjøre små skader.

– Når det gjelder fiskeressursene er den kritiske tiden når det er egg og larver i sjøen, og det er et ganske begrenset tidsrom. Det har vi god peiling på, slik at vi kan snevre dette tidsrommet vesentlig inn, sier Føyn.


Advarer

Men miljøvernerne i Norge advarer mot å høre på Føyns innspill.
- Innspillet til forsker Lars Føyn fra Havforskningsinstituttet, om å løse opp borerestriksjonene i Barentshavet, bør ikke føre til noe oppmykning av restriksjonene, sier Marius Holm i Bellona.

I dag er det i perioder forbud mot å drive med leteboring. Føyn mener man bør løse opp på dette, og sier at et oljeutslipp i det åpne Barentshavet vil gjøre små skader.

- Jeg er enig at dette bør debatteres, men dette innspillet bør ikke føre til noen endringer, sier Holm.

Strenge regler

Det er strenge regler for boring i Barentshavet, og på bestemte tider av året er det i mange områder ikke lov å bore. Restriksjonene varierer i tid, og bakgrunnen er hensynet til egg og larver i havet, sjøpattedyr og fugleliv.

Men et oljeutslipp vil bare få begrensede følger for livet i havet, og de forskjellige begrensningene er ulogiske. Derfor er det grunn til å se på disse restriksjonene på nytt, sier Føyn.

– Går vi inn i Barentshavet, så har vi ikke den samme situasjonen med konsentrasjon av egg og larver som lenger sør, så da blir forholdet svært anderledes.

– Så man kan være mindre restriktiv?

– Ja, jeg mener det. Når det gjelder egg og larver så er det slik at i Barentshavet har de blitt så store at de kan unngå en oljeforurensning.

Følger med

Odd Raustein i Oljeindustriens Landsforening følger interessert med.

– Helt klart. Og den diskusjonen skal vi være med på å ta med de myndighetene som legger rammevilkår til boringene, sier han.

– Vi forholder oss til budskapet fra Havforskningsinstituttet, og jeg har ikke oppfattet at vi har forskjellige interesser på det området, sier generalsekretær Jan Skjervø i Norges Fiskarlag.

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:
Bakgrunn: Vil ha havområder uten oljeboring (06.11.2002)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no