Kamera Kristiansand
Kamera Kristiansand
skilledagenspromoskilleVærlogo
Toppbanner Sørlandet Sanketeina 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sørlandet > Sanketeina Sist oppdatert 19:53
NRK Sørlandet
Postboks 413
4664 Kristiansand

TELEFON
38 12 12 12
TELEFAKS
38 12 17 99

Nettredaktør
Gunnar Kleiberg

Distriktsredaktør
Steinar Nielsen

E-post:
sorlandet@nrk.no

 

Vi spiser mer fisk

Kveite - godt råstoff
Kveite - godt råstoff
Nordmenn spiser 17 % mer fisk enn før, og også på Sørlandet har folk begynt å bruke fisk mer. Der fisken tidligere var hverdagsmat, har den nå tatt over som festmiddag. Her får du fiskekokkens kveite-oppskrift!

Publisert 24.10.2003 13:43.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Av Kristina Nilsen

Folk i Norge spiste 17 % mer sjømat første halvår i år enn på samme tid i fjor, viser en undersøkelse gjort av konsulentfirmaet GfK Norge og Eksportutvalget for fisk.

Spiser mer fisk

Sørlandet er ikke noe unntak, kan Reidar Fredriksen ved Fiskeeksperten Reinertsen på Fiskebrygga i Kristiansand bekrefte.

- Sørlendingene spiser mer fisk for tida. Før var fisk mer hverdagsmat, og folk spiste den så billig som mulig. Nå går det mer av de finere fisketypene, og fisk har fått et delikatessepreg, sier Fredriksen. Inge Berg er kokk ved Vertshuset Pieder Ro, som også ligger på Fiskebrygga. Han kan også bekrefte trenden, og forteller at restauranten serverer mye mer fisk enn før.

Behagelig følelse

Her er viser Reidar Fredriksen dagens fisk til kokk ved Vertshuset Pider Ro, Inge Berg. Foto: Kristina Nilsen
- Man får en mer behagelig følelse når man spiser fisk. Etter kjøtt blir man tung i magen, men med fisk føles det ikke slik. Det virker som om flere og flere her på Sørlandet har fått øynene opp for det, og for at det er sunt og har veldig god smak, mener Berg.
- Fisk er enkelt også, vi selger mye kveite på Pieder Ro, og det kan tilbederes til å bli en flott middag i løpet av den tiden det tar å koke potetene.

Inge Bergs kveite-oppskrift

Kveita meles og steikes i olje og smør i panna. Oljen gir fisken riktig temperatur, og smøret gir den en fin farge. Brun fisken et par minutter på hver side, og krydre med en salt-, og pepperblanding mens den surrer i panna. Bruk også en urteblanding til å krydre med. Timian, basilikum, rosmarin og laubærblad er fint til dette. Ha krydderet i tidlig i prosessen, slik at smaken setter seg i selve fisken.

Sausen lages ved at finkuttede gulrøtter og rødløk freses i olje. Ha oppi dill, tomat og agurk. Her kan det krydres med litt kverna pepper eller sitronpepper, men salt er ikke nødvendig i sausen, det er det nok av på fisken. Ha i noen reker i sausen til slutt, men vent helt til sist, ellers blir de seige.

Hvis dette skal være en hverdagsrett kan kveita serveres med Beate-poteter. Som festmiddag passer mandelpoteter godt, og gir et flottere preg.

Retten kan anrettes med blåskjell og ferske reker.

Siste saker:

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Sørlandet på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Sørlandet!
Mer

Sørlandet

Her finner du nyheter fra Agder-fylkene:



 
10 SISTE NRK SØRLANDET
10 SISTE SPORT FRA NRK SØRLANDET
10 SISTE FRA NRK NYHETER
10 SISTE FRA NRK SPORT
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no