Av
Kristina Nilsen
Folk i Norge spiste 17 % mer sjømat første halvår i år enn på samme tid i fjor, viser en undersøkelse gjort av konsulentfirmaet GfK Norge og Eksportutvalget for fisk.
Spiser mer fisk
Sørlandet er ikke noe unntak, kan Reidar Fredriksen ved Fiskeeksperten Reinertsen på Fiskebrygga i Kristiansand bekrefte.
- Sørlendingene spiser mer fisk for tida. Før var fisk mer hverdagsmat, og folk spiste den så billig som mulig. Nå går det mer av de finere fisketypene, og fisk har fått et delikatessepreg, sier Fredriksen. Inge Berg er kokk ved Vertshuset Pieder Ro, som også ligger på Fiskebrygga. Han kan også bekrefte trenden, og forteller at restauranten serverer mye mer fisk enn før.
Behagelig følelse
|
Her er viser Reidar Fredriksen dagens fisk til kokk ved Vertshuset Pider Ro, Inge Berg. Foto: Kristina Nilsen |
- Man får en mer behagelig følelse når man spiser fisk. Etter kjøtt blir man tung i magen, men med fisk føles det ikke slik. Det virker som om flere og flere her på Sørlandet har fått øynene opp for det, og for at det er sunt og har veldig god smak, mener Berg.
- Fisk er enkelt også, vi selger mye kveite på Pieder Ro, og det kan tilbederes til å bli en flott middag i løpet av den tiden det tar å koke potetene.
Inge Bergs kveite-oppskrift
Kveita meles og steikes i olje og smør i panna. Oljen gir fisken riktig temperatur, og smøret gir den en fin farge. Brun fisken et par minutter på hver side, og krydre med en salt-, og pepperblanding mens den surrer i panna. Bruk også en urteblanding til å krydre med. Timian, basilikum, rosmarin og laubærblad er fint til dette. Ha krydderet i tidlig i prosessen, slik at smaken setter seg i selve fisken.
Sausen lages ved at finkuttede gulrøtter og rødløk freses i olje. Ha oppi dill, tomat og agurk. Her kan det krydres med litt kverna pepper eller sitronpepper, men salt er ikke nødvendig i sausen, det er det nok av på fisken. Ha i noen reker i sausen til slutt, men vent helt til sist, ellers blir de seige.
Hvis dette skal være en hverdagsrett kan kveita serveres med Beate-poteter. Som festmiddag passer mandelpoteter godt, og gir et flottere preg.
Retten kan anrettes med blåskjell og ferske reker.