Kamera Kristiansand
Kamera Kristiansand
skilledagenspromoskilleVærlogo
Toppbanner Sørlandet Sanketeina 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sørlandet > Sanketeina Sist oppdatert 19:53
NRK Sørlandet
Postboks 413
4664 Kristiansand

TELEFON
38 12 12 12
TELEFAKS
38 12 17 99

Nettredaktør
Gunnar Kleiberg

Distriktsredaktør
Steinar Nielsen

E-post:
sorlandet@nrk.no

 

Julekaker for allergikere

Vi har testet allergisikre julekaker, og oppskriftene får du her.

Publisert 09.11.2004 17:13. Oppdatert 09.11.2004 17:15.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:



Det nærmer seg juletiden og dermed går det også mot høysesong for kakespising.
Men for de som er allergisk mot noen av ingrediensene i kaker er ikke dette så enkelt. Vår reporter Kai Stokkeland har testet allergisikre kaker sammen med Kristiansand Astma-og allergiforbund.
Allergiker Hilde Karin Tellefsen mener disse kakene er like gode som de vanlige.


Her er oppskrifter på allergivennlige julekaker:

Kakemenn


500 gram hvetemel
2 ts hjortetakk
2 dl soyamelk/erlett (el. annen erstatning)
65 gram melange - melk
250 gram farin
1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte:
Bland smør og sukker til det er hvitt. Ha deretter i melk og hvetemel. Hjortetakksalt og vaniljesukker blandes med melet.

Steketemperatur: 180 grader
Steketid: 8-10 minutter


Pepperkaker


500 gram sukker
3 dl vann
1,5 dl sirup
500 gram melange - melk
1900 gram hvetemel
2,5 ss kanel
1,5 ss nellik
1,5 ss ingefær
15 gram natron

Fremgangsmåte:
Kok opp sirup, vann og farin. Når dette er kokt opp, røres margarinen inn til den er smeltet. Bland så melet inn. Til slutt ha i alt krydderet. Dette kan godt siktes først.

Steketemperautur: 200 grader
Steketid: 8-10 minutter


Kokoskaker


2 dl kokos
2 dl havregryn
2 dl hvetemel
2 dl farin
2 ts sirup
0,5 dl vann
100 gram smeltet smør

Bland alt det tørre. Ha så i vann, smør og sirup.
Rør massen sammen. Trilles til passe store kuler.

Steketemperatur: ca 175 grader
Steketid: ca 10 minutter - til kakene er gyldne.


Falsk marsipan


1 dl erlett
60 gram hvetemel
350 gram melis
3dråper mandelessens
1 ts tragant (kan sløyfes)

Framgangsmåte:
Fløte og hvetemel has i en kjele og røres over varm plate til det slipper kjelen.
Avkjøl før du blander inn en passende mengde melis og smaker til med mandelessens.
Avkjøl massen i kjøleskap og form til konfekt.

Tyske skiver


300 gram margarin - melk
130 gram melis
100 gram potetmel
300 gram hvetemel
2 ts vaniljesukker
evt. litt dråper med smak; valgfritt

Fremgangsmåte:
Alt eltes sammen i maskinen. Trill deigen ut i en pølse. Tykkelsen bestemmer du selv. Settes på kjøl min. 30 minutter. Pølsen kuttes i skiver som legges på stekebrett med bakepapir.

Steketemperatur: 180 - 200 grader
Steketid: 10 - 12 minutter

Du kan også tilsette kakao etter smak i halvparten av deigen. Trill ut for en pølse med kakao og en uten. Disse kan deles i halvmåner. Sukker/perlesukker kan også strøes på kjeksene før steking.

(Kilde: Kristiansand Astma- og allergiforening)





Siste saker:

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Sørlandet på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Sørlandet!
Mer

Sørlandet

Her finner du nyheter fra Agder-fylkene:



 
10 SISTE NRK SØRLANDET
10 SISTE SPORT FRA NRK SØRLANDET
10 SISTE FRA NRK NYHETER
10 SISTE FRA NRK SPORT
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no