Vi har testet allergisikre julekaker, og oppskriftene får du her.
Det nærmer seg juletiden og dermed går det også mot høysesong for kakespising.
Men for de som er allergisk mot noen av ingrediensene i kaker er ikke dette så enkelt. Vår reporter Kai Stokkeland har testet allergisikre kaker sammen med Kristiansand Astma-og allergiforbund.
Allergiker Hilde Karin Tellefsen mener disse kakene er like gode som de vanlige.
Her er oppskrifter på allergivennlige julekaker:
Kakemenn
500 gram hvetemel
2 ts hjortetakk
2 dl soyamelk/erlett (el. annen erstatning)
65 gram melange - melk
250 gram farin
1 ts vaniljesukker
Fremgangsmåte:
Bland smør og sukker til det er hvitt. Ha deretter i melk og hvetemel. Hjortetakksalt og vaniljesukker blandes med melet.
Steketemperatur: 180 grader
Steketid: 8-10 minutter
Pepperkaker
500 gram sukker
3 dl vann
1,5 dl sirup
500 gram melange - melk
1900 gram hvetemel
2,5 ss kanel
1,5 ss nellik
1,5 ss ingefær
15 gram natron
Fremgangsmåte:
Kok opp sirup, vann og farin. Når dette er kokt opp, røres margarinen inn til den er smeltet. Bland så melet inn. Til slutt ha i alt krydderet. Dette kan godt siktes først.
Steketemperautur: 200 grader
Steketid: 8-10 minutter
Kokoskaker
2 dl kokos
2 dl havregryn
2 dl hvetemel
2 dl farin
2 ts sirup
0,5 dl vann
100 gram smeltet smør
Bland alt det tørre. Ha så i vann, smør og sirup.
Rør massen sammen. Trilles til passe store kuler.
Steketemperatur: ca 175 grader
Steketid: ca 10 minutter - til kakene er gyldne.
Falsk marsipan
1 dl erlett
60 gram hvetemel
350 gram melis
3dråper mandelessens
1 ts tragant (kan sløyfes)
Framgangsmåte:
Fløte og hvetemel has i en kjele og røres over varm plate til det slipper kjelen.
Avkjøl før du blander inn en passende mengde melis og smaker til med mandelessens.
Avkjøl massen i kjøleskap og form til konfekt.
Tyske skiver
300 gram margarin - melk
130 gram melis
100 gram potetmel
300 gram hvetemel
2 ts vaniljesukker
evt. litt dråper med smak; valgfritt
Fremgangsmåte:
Alt eltes sammen i maskinen. Trill deigen ut i en pølse. Tykkelsen bestemmer du selv. Settes på kjøl min. 30 minutter. Pølsen kuttes i skiver som legges på stekebrett med bakepapir.
Steketemperatur: 180 - 200 grader
Steketid: 10 - 12 minutter
Du kan også tilsette kakao etter smak i halvparten av deigen. Trill ut for en pølse med kakao og en uten. Disse kan deles i halvmåner. Sukker/perlesukker kan også strøes på kjeksene før steking.
(Kilde: Kristiansand Astma- og allergiforening)