Kamera Kristiansand
Kamera Kristiansand
skilledagenspromoskilleVærlogo
Toppbanner Sørlandet Sanketeina 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sørlandet > Sanketeina Sist oppdatert 19:53
NRK Sørlandet
Postboks 413
4664 Kristiansand

TELEFON
38 12 12 12
TELEFAKS
38 12 17 99

Nettredaktør
Gunnar Kleiberg

Distriktsredaktør
Steinar Nielsen

E-post:
sorlandet@nrk.no

 

Selvfisket kaviar fra de dype skoger

Man tager en tryte...
Man tager en tryte...
Noen regner den som ufisk. Mange elsker den, og lager gjerne fiskekaker av den. Men i de dype skoger på Vegårshei i Aust-Agder finnes det folk som mener at den langt overgår sin russiske fetter: Tryte-kaviar er den nye slageren i Vegårshei-skogen.

Publisert 22.05.2003 14:50. Oppdatert 20.10.2003 12:19.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Vår fiskeivrige radioreporter Kurt Inge Dale  tente på tanken. Han tok turen inn til et lite vann på Vegårshei sammen med Stian Mo Færsnes for å teste om påstanden om tryte-kaviarens fortreffelig holdt mål.

Overgår det meste

Stian Mo Færsnes
... og Stian Mo Færsnes smaker
Færsnes, som driver Færsnes gjestegård på Vegårshei, mener at trytekaviaren overgår det meste av det som er å få fatt i av denslags. Og så er det iingen ulempe at han selv har kontroll med hele prosessen og kan stå inne for hva han serverer i festlig lag.

Turen gikk inn til trytevannet. Opp av garnet plukker han en masse fin og rogntung tryte. Og selv om tryte som fisk betraktet også er mat, så er det rogna han er på jakt etter denne gangen.

Og slik foregår det:

Sløy fisken, plukk ut rognposene og legg dem i en bolle.
Rens rogna fri for hinner

La renne av en times tid.
Trytekaviar
salter, sukrer og rører

Dryss litt salt og litt sukker i rogna, og rør.

Den gule og fine tryte-kaviaren kan serveres som en egen rett. En ristet brødskive smurt med sennepssaus smaker godt på skauen.

Som forrett

Tryterogn
.. rensker rognposen
Eller om du har gjester på besøk til middag: Server tryterogn som en forrett, på en tallerken pyntet med litt grønt og en appelsinskive.  Og la gjerne en vodkadram slå følge med kaviaren - så blir det lettere å sammenligne med den russiske varianten.


Siste saker:

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Sørlandet på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Sørlandet!
Mer

Sørlandet

Her finner du nyheter fra Agder-fylkene:



 
10 SISTE NRK SØRLANDET
10 SISTE SPORT FRA NRK SØRLANDET
10 SISTE FRA NRK NYHETER
10 SISTE FRA NRK SPORT
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no