|
Man tager en tryte... |
Noen regner den som ufisk. Mange elsker den, og lager gjerne fiskekaker av den. Men i de dype skoger på Vegårshei i Aust-Agder finnes det folk som mener at den langt overgår sin russiske fetter: Tryte-kaviar er den nye slageren i Vegårshei-skogen.
Vår fiskeivrige radioreporter Kurt Inge Dale tente på tanken. Han tok turen inn til et lite vann på Vegårshei sammen med Stian Mo Færsnes for å teste om påstanden om tryte-kaviarens fortreffelig holdt mål.
Overgår det meste
|
... og Stian Mo Færsnes smaker |
Færsnes, som driver Færsnes gjestegård på Vegårshei, mener at trytekaviaren overgår det meste av det som er å få fatt i av denslags. Og så er det iingen ulempe at han selv har kontroll med hele prosessen og kan stå inne for hva han serverer i festlig lag.
Turen gikk inn til trytevannet. Opp av garnet plukker han en masse fin og rogntung tryte. Og selv om tryte som fisk betraktet også er mat, så er det rogna han er på jakt etter denne gangen.
Og slik foregår det:
Sløy fisken, plukk ut rognposene og legg dem i en bolle.
Rens rogna fri for hinner
La renne av en times tid.
|
salter, sukrer og rører |
Dryss litt salt og litt sukker i rogna, og rør.
Den gule og fine tryte-kaviaren kan serveres som en egen rett. En ristet brødskive smurt med sennepssaus smaker godt på skauen.
Som forrett
|
.. rensker rognposen |
Eller om du har gjester på besøk til middag: Server tryterogn som en forrett, på en tallerken pyntet med litt grønt og en appelsinskive. Og la gjerne en vodkadram slå følge med kaviaren - så blir det lettere å sammenligne med den russiske varianten.