av Helena Rønning
Høstens velsignelse er tilgangen på godt lammekjøtt. I butikker med kjøttdisk, og hos slakteren, kan du få lammedeig. Lammedeigen kan fort bli til lammekaker. Kakene kan du gjerne lage til middag, men de smaker enda bedre til lunsj dagen etter. Da har du også en ypperlig mulighet til å lage en lunsj som er variert og som metter. Tre kakene på et spidd sammen med nyforvellede grønnsaker og gled deg til lunsj.
Lammekaker
<500 gram lammedeig blandes med en klype havsalt, nykvernet hvit pepper, 1 fedd hvitløk, 2 ss friske hakkede urter som rosmarin og timian. Du kan gjerne bruke tørkede urter, men da trenger du litt mindre mengde. Du kan også bruke persille hvis du har lyst. Det våte; ca 1 dl fløte/melk, 1 ss tomatpurè og ett egg blandes sammen og helles over deigen. Rør godt og form lammedeigen til små kaker. Stek dem i litt meierismør og litt olivenolje, ca 3 minutter på hver side på middels varme.
Grove muffins med oliven
2 dl vann og 2 dl melk varmes opp til kroppstemperatur. Ha i 4 ss oliven- eller solsikkeolje, 1/2 ts havsalt og 1 ts rørsukker. Rør inn 25 gram gjær og hakkede urter som timian, oregano, salvie og rosmarin.
Bland sammen det tørre; 2 dl byggmel, 2 dl havremel, 2 dl fullkorn speltmel og 4 dl siktet speltmel. 1 strøken ts bakepulver skal også i deigen. Hvor mange oliven som skal i kan du bestemme selv. Anne tar i 10-15 sorte. Deigen skal være klissete. Bygg og havre trekker til seg væske og når deigen har hevet er den ikke lenger så våt. Trill deigen i til runde boller og ha dem i muffinsformer Deigen trenger 30 minutter til etterheving. Den kan også trilles i runde kuler og bakes i muffinsformer. Stek brødet på ca 225 grader i 20- 25. Akkurat som under heving, må man følge med på stekingen. Legg olivenmuffins i fryseren og ta ut en hver morgen. Da har du alltid ferskt brød og kjøleelement til maten.