I helga var det eplefestival i Lier. Lag en avansert dessert.
Av Helena Rønning
Forrige helg var det eplefestival i Lier.
I den forbindelse har elevene ved VK1 kokkefag ved Lier videregående skole laget mat med epler.
Til festivalen bakte de enormt mange eplekaker.
Kakene ble solgt til publikum.
Til seg selv, blir desserten litt mer avansert.
I denne desserten kan du like gjerne bruke epler som pærer.
Du må bare passe på at frukten er av den faste typen.
De bløte typene vil gå i oppløsning og er gjerne litt for søte for marinaden.
GLØGGMARINERTE PÆRER OG EPLER MED MASCKARPONEKREM/SNØFRISKKREM.
Skrell
8 harde pærer eller epler og fjern kjernehusene. Kok opp
2,5 dl gløggkonsentrat med
1 flasek rødvin. Deretter tilsetter du
1 kanelstang
5 nellikspiker
2 stjerneanis
1 bit skrelt ingefær (2x2) cm, og
1/2 dl brunt sukker.
La væsken koke opp en gang.
Når det koker legger du fruktene i kasserollen og pass på at pærene dekkes med væske.
La fruktene småkoke i et par timer.
Sett dem til avkjøling og la fruktene ligge i marinaden på en kjølig sted.
De kan godt marineres fem til seks dager.
Kok opp et par desiliter av marinaden og la den kok til sirupsaktig konsistens.
MASARPONEKREM.
Denne kremen består av
1 boks Mascarpone og
1 dl youhurt naturell som piskes lett sammen.
Får du ikke tak i Mascarpone kan du lage en Snøfriskkrem.
SNØFRISKKREM
1 beger snøfrisk blandes med
4-5 skjeer creme fraishe. Deretter tilsetter du melis etter smak.
Pynt tallerkenen med marinadesirupen og litt revet mørk sjokolade. En super høstdessert!