skilleResultaterskille_slutt
salt_lake_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Salt Lake 2002
 

Mühlegg testet positivt på EPO

Trippelgullvinner Johann Mühlegg har testet positivt på EPO, også kjent som bloddoping. Dette bekrefter den spanske landslagslegen Benjamin Fernandez. To andre utøvere skal også ha blitt tatt, men det er ikke bekreftet hvem det er.

Publisert 24.02.2002 07:48. Oppdatert 24.02.2002 18:25.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Mühleggs B-prøve vil ifølge IOK bli analysert søndag kveld norsk tid. Både spanske idrettsmyndigheter og den spanske landslagslegen Benjamin Fernandez bekreftet søndag formiddag at Muhlegg hadde avlagt en positiv dopingprøve.

- Situasjonen nå er at han har testet positivt, og vi venter på resultatet av B-prøven, sa Fernandez ifølge AFP. Legen sa at Mühlegg hadde avlagt fire blodtester og tre urinprøve under lekene.

- Saksopplysningene saken vil bli oversendt disiplinærkomiteen i IOK. Denne møtes kl. 08.00 (16.00 norsk tid), og skal så rapportere til den medisinske kommisjonen, som i sin tur rapporterer til IOK-styret, fortalte Fernandez.

Darbepoetin alfa er et legemiddel som brukes mot anemi. Stoffet er bedre kjent som NESP, et svært effektivt dopingmiddel som eksperter har hevdet at det ikke eksisterer pålitelige metoder for å påvise i kontroller.
NESP virker på samme måte som EPO. Det øker blodets evne til å transportere oksygen, og bedrer dermed utøveres utholdenhet vesentlig.

Ifølge den spanske avisen Marca ble Mühlegg innkalt til IOKs medisinske kommisjon i åttetiden lørdag, mens spanierne var i ferd med å spise middag for å feire gullet. Han skal ha uttrykt overraskelse og vantro.

Spanias idrettsminister Juan Antonio Gomez Angulo uttrykte overfor spansk radio at man må gå varsomt fram i denne saken. Det stoffet som er påvist i Mühleggs prøve står ikke i seg selv på dopinglisten.

- Vi må være faste i kampen mot doping, men vi må også respektere utøvernes rettigheter. Jeg har inntrykk av at IOK prøver å løse denne saken for hurtig, sa han. Jordi Segura, spansk medlem i IOKs medisinske kommisjon, sier imidlertid at NESP er forbudt selv om det ikke er nevnt spesielt på dopinglista. Der står nemlig et forbud mot EPO og tilsvarende stoffer.

Mühlegg har vunnet tre gull i Salt Lake City-lekene. Dersom B-prøven bekrefter funnene i den første prøven, vil han iallfall miste gullet på femmila, som han vant lørdag.

Ettersom prøven ble innhentet torsdag, er det ingen automatikk i at han mister plasseringer oppnådd også tidligere i lekene. Det er foreløpig ikke opplyst hvilken instans som oppsøkte og testet Mühlegg.

I avhør

Mühlegg var seint lørdag kveld i avhør hos IOKs medisinske kommisjon, dit han dro sammen med to lagledere og den spanske troppens lege. Skulle det komme fram at han har brukt EPO i oppkjøringen til lekene, vil han miste alt.

Foreløpig er det bare fra spansk side bekreftet at det skal foreligge en positiv prøve. Viser det seg at Mühlegg er dopingtatt, vil man stå overfor den største dopingavsløring i olympiske leker siden Ben Johnson ble tatt etter seieren på 100 meter i Seoul i 1988.

Dersom Mühlegg blir tatt for bruk av EPO eller NESP, vil han ikke bare være den første som er dopingtatt i årets vinterleker. Aldri er noen utøver tatt for EPO eller lignende stoffer i OL, og hvis dopingkontrollørene har klart å påvise NESP, så vil det være den første positive prøve på det stoffet.

Tykt blod

Mühlegg hadde for høye blodverdier i to tester før 5-mila. På tredje forsøk var han nede på tillatt nivå. Tysk-spanieren skyldte den høye blodverdien på sin spesielle diett de siste dagene og på at han hadde vært plaget av diare. Mühlegg er den første mannlige utøveren som har vunnet tre individuelle langrennsøvelser i ett OL.

LENKER
Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM DOPING
Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
OL-SENDINGAR RADIO/TV
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
10 SISTE SPORT
PÅ FORSIDA NO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no