skilleResultaterskille_slutt
salt_lake_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Salt Lake 2002
 

Hetlands gullspurt

Tor Arne Hetland leverte en knallsterk spurt og vant langrennssprinten. Dermed ble han tidenes første olympiske vinner på distansen.

Publisert 19.02.2002 17:58. Oppdatert 19.02.2002 23:22.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Se bildene fra sprinten


Hetland er så avgjort en mann for historiebøkene og de store anledningene. Han er best når det gjelder. Tidligere denne sesongen har det bare blitt to 2. og en 3. plass. Tirsdag ble det gull.

Hetland går først i mål
- Det føles veldig godt, rett og slett. Jeg gikk et veldig bra løp, og siden farten var liten i starten var jeg aldri redd jeg ikke skulle klare dette, sa OL-vinneren til NRK etter målgang.

Han kom inn som tredjemann på oppløpet, men på de siste meterne skled han elegant fra italienske Cristian Zorzi og tyske Peter Schlickenrieder, som står igjen med henholdsvis bronse og sølv.Hetland rykker ifra

Hvilte i rygg

- Det er enkelte som går igjen i finalene, slik som Zorzi og meg selv. Jeg fikk også med meg at Schlickenrieder gikk bra. I finalen var det bare å legge seg i ryggen på ham og vente til han hadde brukt opp kreftene, og så storme mot mål, sa Tor Arne Hetland.

Fjorårets verdensmester har virket rolig og avslappet de siste dagene. Alle tankene hans de siste sju dagene har kretset rundt OL-sprinten. Hetland er sprinter med stor S.

- Det presset jeg følte kom fra meg selv, sa OL-mesteren.

Taktisk triumf

Tirsdag var det ingen som kunne tukte 28-åringen fra Helleland utenfor Egersund, men som bor og trener Trondheim der han holder hus sammen med samboer Guri Knotten.

Hetland lekte seg til finalen, og i finalen viste han stålkontroll igjen. Norges niende gull i OL 2002 var et faktum. Akkurat som i Lahtis-VM var han best.

Rogalendingen er en taktiker av rang. I Lahtis knuste han konkurrentene med en rå sistesving. I Soldier Hollow stolte han på sine enorme kvaliteter på oppløpet, etter at Zorzi hadde ligget foran hele løpet.

Trond Iversen ble nest beste nordmann. Iversen tapte finaleplassen med tåspissen mot svensken Bjorn Lind. I B-finalen ble Iversen nummer to, og dermed sjettemann totalt.

Fiasko 1 og 2

For de to siste nordmennene endte det med fiasko. Håvard Bjerkeli var så uheldig og klønete som det går an å bli. Han så ut til å kvalifisere seg glatt til semifinalen, men på oppløpet fikk han den høyre staven foran den ene skia, holdt nesten på å falle og brakk samtidig staven. Dermed var det over ut for romsdalingen, som hadde den beste kvalifiseringstiden av samtlige i prologen.

- Fryktelig surt og bittert, men helt min egen feil. Nå er det jeg og Oddvar Brå, det er vi to som har brukket staven.
Jeg følte meg pigg og fin, men uten stav var jeg sjanseløs, sa han.

Trond Einar Elden var sjanseløs i kvartfinalen etter å ha kvalifisert seg som 12. mann. Elden så ikke ut til å ha all verdens glid på skiene, og han kom sist ut på oppløpet. Da han skulle sette fart, var det ingenting å sparke fra med. Elden var totalt uten mulighet til å komme seg til semifinalen. Han virket kjørt.

Gikk dårlig

- Jeg gikk min dårligste prolog noensinne, var utslitt og dønn sliten på toppen. Bare en gang tidligere har jeg gått så dårlig som dette. Jeg var avslappet før konkurransen, men i kvartfinalen ble jeg for passiv og gikk dårlig teknisk. Jeg må bare erkjenne at jeg ikke var god nok, sa Elden.

Thomas Alsgaard ble vraket fra sprintlaget. Etter det som skjedde på tirsdagens OL-sprint, er det betimelig å stille
spørsmål ved den vurderingen. Oppløpet i Soldier Hollow hadde fortjent rutinen til formsterke Alsgaard. Men det ble norsk gull likevel, akkurat som da Ole Einar Bjørndalen omdiskutert ble vraket fra stafettlaget. (NTB)

Menn:


Gull: Tor Arne Hetland, Norge,
sølv: Peter Schlickenrieder, Tyskland
bronse: Cristian Zorzi, Italia,
4) Bjorn Lind, Sverige
5) Freddy Schwienbacher, Italia
6) Trond Iversen, Norge
7) Tobias Angerer, Tyskland
8) Hannu Manninen, Finland.

Finale:
1) Hetland 2.56,9
2) Schlickenrieder 0,1 sek. bak
3) Zorzi 0,3,
4) Lind 1,2.

B-finale:
1) Schwienbacher 2.56,1
2) Iversen 0,5 sek. bak
3) Angerer 1,9
4) Manninen 3,4.

LENKER
Siste saker:

 
OL-PROGRAM
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
OL-SENDINGAR RADIO/TV
Veke M T O T F L S
6 4 5 6 7 8 9 10
7 11 12 13 14 15 16 17
8 18 19 20 21 22 23 24
10 SISTE SPORT
PÅ FORSIDA NO
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no