Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2002 Sist oppdatert 18:26

Gratis nyhende- brev frå NRK Sport kvar dag:
Meir informasjon
Andre nyhendebrev

Ronaldo avgjorde finalen

Brasil slo Tyskland 2-0 i VM-finalen og er verdensmestere for femte gang. Ronaldo scoret begge målene, det første etter en glipp av keeper Oliver Kahn.

Publisert 30.06.2002 11:40. Oppdatert 30.06.2002 17:37.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Sjur B. Kvamme og Kristian Elster

Brasils spillere jublet etter kampen. (Bildegalleri)
Kahn og tyskerne var utrøstelige etter kampen (Bildegalleri)
Ronaldo setter inn Brasils første mål (Bildegalleri)
Både Kahn og Marcos måtte strekke seg i full lengde: (Bildegalleri)
Ronaldo har en stor sjanse, men Kahn redder (Bildegalleri)
Se bildene fra første omgang (Bildegalleri)
Sambasupporterene satte farge på tribunen. (Bildegalleri)
Stemning blant tyskere både på tribunen og i Berlin. (Bildegalleri)

Ronaldo er før Kahn på returen og gjør 1-0(Foto: Kai Pfaffenbach/reuters)

Tyskland - Brasil: 0-2

Det var mål-kongen mot keeper-kongen. Ronaldo mot Kahn. VMs to største profiler skulle spille hver sin viktige rolle i VM-finalen.

Det åpnet best for Kahn. Tre ganger stoppet han en fremadstormende Ronaldo i forsøk på å åpne scoringsballet. Kahn viste nok en gang hvorfor han like før kampstart ble kåret til verdens beste keeper. Mens Ronaldo virket unøyaktig og sløv i avslutningene, hadde Keeper-kongen full kontroll på kampen.

Men halvveis ut i andreomgang kom vendepunktet. Ronaldo kjempet tilbake en tapt ball og spilte til Rivaldo. Han ladet venstreslegga og smelte til. I ni av ti tilfeller ville Kahn holdt skuddet, men ikke i dag. Han glapp ballen rett framfor seg og en påpasselig Ronaldo scoret sikkert. Rollene var byttet. Ronaldo hadde overtaket.

Ti minutter senere satte han spikeren i kista. Kleberson hadde vært god gjennom hele kampen og spilte et hardt markkyper-innlegg inn i feltet. Rivaldo hoppet elegant over ballen, som klistret seg til Ronaldos fot. Et lite steg til høyre og et hardt, velplassert skudd helt nede ved stolperota avgjorde finalen. Kahn var sjanseløs mot Ronaldos magi, og Brasil kunne sikre seieren inn.

Dermed ble Brasil det første laget i historien som vant sju kamper i et VM, og det tredje laget i VM-historien som vant alle kampene sine. Laget er også mestvinnende med fem VM-titler.

NRK.no fulgte kampen:

SLUTT
93.min: Ziege knaller til med høyrebeinet fra skrått hold, men rett på keeper.
92.min: Juninho kommer seg nesten gjennom Tysklands forsvar, men blir stoppet i siste liten.
89.min: Metzelder header fra åtte meter, men langt utenfor.
86.min: Juninho snapper ballen og stormer mot mål, men han klarer ikke vinkle pasningen ordentlig og Kahn snapper ballen foran Rivaldo.
85.min: Ballen slås inn i Brasils felt og Metzelder står alene med Marcos, men klarer ikke treffe ballen.
83.min: Bierhoff skyter hardt fra 16 meter, men Marcos er med på notene og gjør en strålende redning.
81.min: Lucio ligger nede og det er stopp i spillet.

MÅL!! 79.min: Ronaldo setter nok en spiker i kista til Tyskland. Rivaldo hopper over innlegget langs bakken. Og Ronaldo setter ballen iskaldt stang inn fra 15 meter.

78.min: Brasil legger en farlig ball inn i feltet, men ingen spillere er der til å ekspedere den i mål.
75.min: Tyskland har satt innpå Bierhoff for Klose, men spiller fortsatt mye langs bakken.
74.min: Frings skyter fra 18 meter, men rett i en brasilianer.
71.min: Tyskland får sitt tiende hjørnespark i kampen, men heller ikke dette fører til mål.
Oliver Kahn strekker seg forgjeves etter skuddet til Kleberson, men ballen går i tverrliggeren:(Foto: Jim Bourg /reuters)

MÅL!! 67.min: Ronaldo kontrer, men mister ballen. Hamann tar den, men mister den tilbake til Ronaldo som spiller til Rivaldo. Han skyter hardt og rett på Kahn, men Kahn mister ballen og Ronaldo putter den lett i mål. Kahn som har spilt så bra i VM og i finalen kan bli Tysklands syndebukk.

67.min: Ballen slås inn i Brasils felt. Etter litt klabb og babb får Brasil klarert.
66.min: Spillet er i gang igjen og Jeremies klarer å fortsette.
64.min: Jeremies ligger nede og er skadet etter en stygg Cafu-takling. Spillet er stoppet.
63.min: Schneider sender en smart pasning inn i feltet, men Neuville klarer akkurat ikke å få en fot på ballen.
62.min: Kampen får et avbrekk når Edmilson må bytte skjorte, men ikke klarer å ta den på seg!
61.min: Ronaldhino spiller fint fram Cafu på høyrekanten, men innlegget blir altfor dårlig.
59.min: Ronaldo skyter, men ballen treffer en tysker i muren i hodet.
58.min: Brasil har fått frispark i farlig posisjon etter at Hamann handset.
57.min: Hamann kommer på skuddhold fra 20 meter, men en brasilianer slenger seg ned foran ham og i trengt posisjon skyter han høyt over.
56.min: Ronaldhino kipper ballen inn i feltet, men Tyskland får klarert.
54.min: Klose stormer framover, men blir for ego og avslutter selv i steden for å spille til en bedre plassert spiller.
Ronaldo kaster frem foten, men Kahn redder skuddet: (Foto: Dylan Martinez/reuters)

53.min: Ronaldo prøver å skru ballen rundt en forsvarer og i mål, men klarer det ikke.
52.min: Et brasiliansk innlegg blir headet fra fem meter. Men nok en gang rett på Kahn, som forhindrer scoring.
49.min: Neuville får kjempetreff på et frispark fra 35 meter. Ballen er på vei helt borte i hjørnet, men Marcos i full strekk får slått ballen i stanga og ut.
46.min: Jeremies får en kjempesjanse. Han får stå helt alene på en corner og header knallhardt mot mål. Men ballen treffer en brasilianer i det den er på vei i mål og Brasil får klarert.
46.min: Andreomgang er i gang!

Pause

46.min: Roberto Carlos skyter ballen inn i feltet fra skrått hold. Ballen treffer Ronaldo og en tysker. Ronaldo får snudd seg rundt og knallet til, men nok en gang står Kahn i veien, i det ballen treffer Kahn midt i benet.
Fjerdedommer Hugh Dallas holder tilbake Rudi Völler mens Lucio ligger på bakken. (Foto: Kai Pfaffenbach/reuters)

46.min: Lucio er over i Tysklands felt. Han slår en tunell, men ballen går til corner, som det ikke blir noe av.
45.min: Kleberson skyter seg nærmere og nærmere. Fra 20 meter skrur han ballen over Kahn og rett i tverrliggeren. Et kanonskudd som hadde fortjent en bedre skjebne.
44.min: Jeremies skrur ballen inn i feltet, men Lucio header ballen ut.
42.min: Kleberson stormer gjennom Tysklands midtforsvar og skyter fra 17 meter, men skuddet går en meter utenfor mål.
41.min: Schneider får god tid til å sikte og knaller til fra 19 meter, men skuddet går høyt over.
41.min: Innlegg fra Tyskland høyrekant, men det er litt for høyt for Klose.
37.min: Brasil får frispark inne i sekstenmeteren, etter en tysk corner.
36.min: Både Brasil og Tyskland viser endel lekre kombinasjoer og bra pasningsspill, men det blir ikke store sjanser ut av det.
34.min: Ronaldo sender en flott 40-meterspasning til Cafu som er på løp. Men Tyskland får avverget til innkast.
31.min: Marcos er ute i feltet og bokser en corner fra Tyskland.
30.min: Ronaldo kommer nok en gang alene med Kahn, men Kahn forholder seg rolig og Ronaldo snubler i det øyeblikket han skal skyte. Dermed snapper VMs beste keeper ballen lett.
28.min: Bode får en herlig pasning på venstrekanten, men en brasiliansk forsvarer løper ham opp og får klarert.
26.min: Carlos smeller til med venstreslegga, men skuddet treffer en forsvarer.
25.min: Klose får nesten et hode på corneren, men Brasils forsvar får ryddet opp.
Marco Bode i kamp med Kleberson i første omgang: (Foto: Allsport)

24.min: Tyskland spiller seg til to innlegg på rad. Det første blir klarert, mens det andre går til corner.
22.min: Brasil bryter og stormer mot mål, men Tyskland får stoppet angrepet.
19.min: Ronaldinho spiller en perfekt stikkball til Ronaldo som plutselig er helt alene med Kahn. Han slår ballen med yttersiden av venstrefoten forbi Kahn, men også håpløst langt utenfor mål. Kjempesjanse for Brasil!
17.min: Ronaldhino kjører seg fast på sekstenmeteren og mister ballen før han får skutt.
15.min: Schneider kommer seg fri på venstrekanten. Innlegget når akkuart ikke Klose, men Tyskland får corner.
12.min: Tyskland bølger fram nok en gang. Brasil har mistet ballen altfor lett på midtbanen etpar ganger.
10.min: Tyskland legger inn fra høyrekanten og bare en god klarering fra Edmilson hindrer en stor målsjanse.
8.min: Kleberson skyter fra 18 meter, men rett på Kahn.
7.min: Tyskland tar en lekker frispark-variant, men skuddet som lurer den brasilianske muren, treffer en brasilianer.
5.min: Brasil viser fram lekre finter og hælspark, i hovedsak ved Rivaldo, men blir stoppet før det blir noen sjanse ut av det.
3.min: Kleberson kommer seg fri på høyrekanten, men innlegget går rett i armene på Kahn.
1.min: Ronaldhino viser seg fram med en gang med et raid oppover venstrekanten, men blir stoppet like ved sekstenmeteren. Han får corner som ikke ender i noe.
1.min: Brasil sparker kampen i gang!

Dommer: Pierluigi Collina (Italia)
Linjemenn: Leif Lindberg (Sverige), Phillip Sharp (England)

Før kampen:

Ronaldinho er tilbake på Brasils lag etter å ha hatt karantene mot Tyrkia i semifinalen. Dermed må Edilson vike plassen i førsteelleveren. Tyskland stiller uforandret fra sin 1-0-seier i semifinalen mot Sør-Korea.

Brasils Cafu blir den første spilleren til å delta i tre VM-finaler når dommeren blåser i fløyta. Han spilte finalen også i 1994 og 1998.