skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Hovne bein

Tyngdekraften gjelder her også, vann renner nedover! Bein som legges opp på en krakk blir mindre hovne enn de som henger ned, og hvis det er avklemming av beinet under kneet når en sitter trangt (f.eks. på lange flyreiser) eller i bekkenet ved langtkommen graviditet vil det bidra til å holde igjen væskeansamlinger i beina. Normalt vil bruk av musklene i leggen når vi går litt rundt virke som en "pumpe" som klemmer blod i samleårene (venene) i beina oppover, slik at de som sitter mer i ro uten å bruke muskulaturen blir mer plaget av slike væskeansamlinger (ødem).

Publisert 08.12.2000 15:38.
Hos eldre er ofte blodårene mindre elastiske og kan være kraftig utvidet slik vi ser ved åreknuter. Dette kombinert med svikt i det sinnrike klaffesystemet som hindrer blodet i å renne tilbake igjen inne i samleårene når det først er pumpet forbi en "tilbakeslagsventil", er den vanligste årsaken til gradvis økende væskeansamlinger i beina. I tillegg vil de som har en hjertesvikt, d.v.s. at hjertet ikke lenger klarer å pumpe videre blodet som kommer tilbake til hjertet etter en runde ute i kroppen like fort som før, gi en kødannelse i samleårene som forplanter seg utover i kroppen.

Bruk av elastisk strømpe kan kompensere for litt av svikten i klaffesystemet og at samleårene er blitt slaskete og mindre elastiske ved å påføre et jevnt trykk utenfra. For å være effektive må de vanligvis tas på før en står opp om morgenen og de skal helst gå opp til kneet eller enda høyere. Vifting med tærne og "padling" med føttene er bedre enn å sitte helt i ro, og enda bedre er det hvis en kan gå noen skritt med jevne mellomrom før en setter seg med beina opp på krakken igjen.

Får en raskt økende hevelse i ett av beina kombinert med smerter dypt inne i leggen, kan det være tegn på en blodpropp (dyp venetrombose). Får en det bør lege kontaktes, ambulanse og øyeblikkelig sykehusinnleggelse hvis en også får pustevansker eller stikkende smerter i brystet, da det kan være tegn på at en blodpropp er løsnet og setter seg fast i lungekretsløpet. Enkelte medisiner kan også påvirke kroppens væskebalanse og gi ødemer, ved tvil bør en ta kontakt med legen sin.


 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no