Høysesongen står for døra på MS «Midnatsol». For første gang på lenge fylles hele skipet med passasjerer. Men problemene tårner seg opp underveis mot Geiranger.
Av
Tor Risberg
Den rolige perioden for Hurtigruta er på hell. «Midnatsol» seiler mot Bergen der hundrevis av passasjerer venter i den flunkende nye terminalen. Mange av dem gleder seg spesielt til utflukt i Geiranger.
 |
Ikke alt går på skinner i den nye terminalen, og passasjerene må vente lenge på billettene. Foto: NRK |
Med mange folk om bord øker også antallet besetningsmedlemmer. Men både nye og gamle kolleger får det så hektisk at de knapt rekker å bli kjent.
En dårlig start
Den nye passasjerterminalen får en dårlig start. Verken dataanlegg eller billettmaskin er samarbeidsvillige. Frustrerte og sinte må passasjerene vente i mer enn tre timer før skipets hotellsjef Else Kristine bestemmer seg for å sjekke inn på gamlemåten.
 |
Det er trangt om plassen i Geirangerfjorden når alle cruisebåtene skal få plass. Foto: NRK |
Også i restauranten blir det samarbeidsproblemer. Allerede på den første turen får servitør Renate en av de nye sesongansatte i vrangstrupen. Men blir det tid til å skvære opp?
Kaos i Geirangerfjorden
Reiseleder Unni har sin aller travleste dag på hele rundturen når turistene skal på land i Geiranger. Tempoet er høyt og trengselen stor når alle vil over i skyssbåten.
 |
Nygift, boblebad og vakker norsk natur; hva mer kan man ønske seg? Foto: NRK |
Da er det hennes oppgave å ha full oversikt over alle som skal ut – og tilbake om bord igjen. Var det 213 stykker, mon tro? Kaoset gjør at en bekymret Unni mister oversikten.
Også i byssa betyr full båt store utfordringer. Kunsten er ikke bare å lage delikate retter. Kokkene må også beregne hvor mye mat som må til. Det er faktisk vanskeligere enn mange vil tro.
 |
«The fjords» er en sikker vinner. Foto: NRK |
Tradisjonell norsk husmannskost er blant de mer populære innslagene på «Midnatsol»s tallerkner. En gjennomsnittlig rundreisepassasjer øker vekten sin med hele tre kilo tur/retur Bergen – Kirkenes! Det er åpenbart ingenting å si på trivselsfaktoren.
Nesten fornøyde
Passasjerene sier seg da også fornøyde med både turen og skipet. Stort sett, i hvert fall. Sengene, renholdet, maten og ikke minst utsikten får tommelen opp av alle. Kameraene går varme og latteren sitter løst.
 |
Ikke alle er like fornøyd med servicen på MS «Midnatsol». Foto: NRK |
Likevel er ikke alt bare fryd og gammen. Mange av gjestene klager over forsinkelsene, køståing og alt for hektisk stemning i restauranten.
Kan forklaringen være innkjøringsproblemer? Dette er tross alt sesongens første rundtur med fullt skip, og da tar det gjerne litt tid før alle de små men viktige rutinene er helt på plass.