skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

Kjærligheten tåler mye

I filmen En sang for Martin bygger Bille August på Boken om E, skrevet av Ulla Isaksson. Boken er en kjærlighetshistorie.

Publisert 27.04.2001 12:48. Oppdatert 27.04.2001 15:10.

Lidenskapen

Både Ulla Isaksson og Erik Hjalmar Linder var kjente kulturpersonligheter i Sverige. Ulla Isaksson kjent både for sine romaner og filmmanuskript. Blant annet skrev hun manuskriptene til flere av Ingmar Bergmans filmer.

Hennes redskap var ordet og det delte hun med forfatteren ,litteratur- og språkforskeren Erik Hjalmar Linder. De to skapte i sin tid oppmerksomhet da de i godt voksen alder brøt ut av sine etablerte ekteskap fordi de ble lidenskapelig forelsket i hverandre. Begge nærmet seg livets middagshøyde.

Å velge hverandre

Når Bille August inspirert av Ulla Isakssons bok om mannens Alzheimer sykdom, nå har laget filmen En sang for Martin, var det kanskje ikke tilfeldig at han til hovedrollene valgte det karismatiske skuespillerekteparet Sven Wollter og Viveka Seldahl, også de omgitt av en viss skandale på grunn av perioder med nye partnere og barn utenfor ekteskapet, men alltid finner de tilbake til hverandre.

Smerten ved å miste

En sang for Martin handler altså om to med voksne barn og etablerte ekteskap som bryter opp for å velge hverandre, slik Ulla Isaksson og Erik Hjalmar Linder gjorde. De to fikk nesten 30 år sammen før han fikk alzheimer og forsvant inn i en verden totalt stengt for henne.

Verken Boken om E eller filmen er noen ren sykdomsbeskrivelse, men handler mer om at ingen av oss kommer unna dette at vi en gang må forlate den eller de vi elsker. Filmen og boken handler om smerten når vi må forlate hverandre allerede i livet.

Du er fri

Bille Augusts film er fritt etter boken, men de sterkeste scenene er direkte hentet fra boken til Ulla Isaksson. Sterkest er det kanskje der hvor Ulla Isaksson forstår at hun ikke krampaktig må holde fast på bildet av ektemannen, slik han en gang var. Han har mentalt forlatt henne. Kanskje handler det om å slippe taket og ikke sitte fast i fortiden. Ulla Isaksson kaller det å gi ham fri.

Ettertankens innsikt

Boken om E skulle bli Ulla Isakssons siste bok.Hun døde våren 2000. Hun viste at filmen var underveis og hadde også sett flere manuskriptutkast, men rakk aldri å se den ferdige filmen.
Erik Hjalmar Linder døde i 1992 og Boken om E kom i 1994.

Ulla Isaksson skrev delvis på grunnlag av notater fra sykdomstiden, men også med ettertankens innsikt for ”vi kan aldri forstå før etterpå”, siterer hun Søren Kierkegaard i innledningen til boken.

Lengselen

Boken om E er først og fremst en kjærlighetsroman og Bille August har også i forbindelse med filmen sagt at det var det som inspirerte ham. Han ville lage en film om hvor sterk kjærligheten kan være og hva den kan utholde.

Ulla Isaksson skriver mye om savnet av omfavnelsen. Hun skriver om et erotisk liv som har gledet dem begge. Nå er det bare hun som lengter. De har alltid hver kveld ligget en stund under samme teppe, holdt om hverandre og delt dagens opplevelser, men en dag stenger han henne ute og han slutter helt med de små kjærlighetsordene

Av Solveig Bøhle.
På livet løs, NRK P2, søndag 29 april og 3 mai 2001
 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no