skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

Lykke nok til alle?

Majgull Axelsson er en god forteller. Hennes romaner selges nå i store opplag ute i Europa og hjemme i Sverige. Romanen "Aprilheksen" er oversatt til norsk og i disse dager kommer også hennes siste roman "Slumpvandring" på norsk.

Publisert 11.04.2001 11:03.

Hvorfor er noen utenfor?

Barndom som fenomen og utsatte barns vilkår opptar Majgull Axelsson.

I romanen "Slumpvandring" foregår handlingen i siste del av 1900 da idéen om folkehjemmet vokste fram. Industrialismen skapte en velferd som skulle inkludere alle. Ingen skulle være samfunnets stebarn, alle skulle vi få del i tryggheten som fulgte en blomstrende industri. Det var drømmen.

I "Slumpvandring" følger vi kvinnene i en familie gjennom flere generasjoner. Det begynner med den unge tjenestejenta Augusta på begynnelsen av 1900. Bonden hun tjener hos gjør henne gravid, og han kjøper seg fri med litt penger. Vi følger hva som skjer med Augusta og slekten etter henne.

Kvinneliv

Det er særlig tre kvinner Majgull Axelsson skriver om Slumpvandring: Den eldre Augusta, Alice som er i begynnelsen av femtiårene og den pur unge Angelica.

Angelica er siste ledd på den grenen av Augustas slekt som aldri slipper innenfor til det trygge fellesskapet. Hennes familie forblir sosialklienter. De klarer aldri å bryte det negative familiemønstret, og Angelica, som er begavet og burde ha mange muligheter, blir dratt med utfor stupet. Fordi familien ikke klarer seg, kjemper hun ensom kamp.

Hvem har ansvaret?

Alice er den personen i boken som Majgull Axelsson føler seg mest i slekt med fordi de er nærmest i alder og har vokst opp i samme tid.

Alice blir gravid som 16 åring. Den unge gutten som er barnets far, svikter henne og foreldrene forlanger at hun skal adoptere bort barnet. Men før det skjer dør den lille gutten.

Alice skaffer seg etter hvert universitetsutdannelse og gifter seg med studiekammeraten Lars, men hun klarer aldri å fortelle ham om sitt første barn og sorgen hun bærer på.

Den vanskelige fortiden forfølger henne og skaper avstand til Lars. Hun klarer aldri å slippe ham helt nær. Sent i ekteskapet møter Lars en annen kvinne og forlater Alice. Hvem skal hun skylde på fordi hun for sent forstår det umulige ved å leve uten glede?

Våre minste brødre og søstre

Majgull Axelssons første bøker var ikke skjønnlitterære, men dokumentarlitteratur. Hun var en av de første i Norden som satte søkelyset på barnearbeide og barneprostitusjon i fattige land i bøkene "Våre minste brødre" og "Rosario er død".

Her skriver hun om sexhandel med barn fra fattige land i Asia der overgriperne er menn fra Europa og Amerika.

Majgull Axelsson er utdannet journalist, og har reist mye både gjennom sitt arbeide som redaktør for ulike fagtidsskrift innen industrien, og senere som pressesekretær for svenske UD. Det hun så på disse reisene opprørte henne slik at hun begynte å skrive

Av Solveig Bøhle
På livet løs, NRK P2, søndag 30. september 2001

Siste saker:

 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no