skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 
Det jødiske folket - offer eller bøddel?

Cordelia Edvardsson

Cordelia Edvardsson kom fra utryddelsesleiren Auschwitz til Sverige da hun var 16 år. I dag er hun korrespondent i Jerusalem for Svenska Dagbladet og vi kan også lese hennes kommentarer i Aftenposten her i Norge.

Publisert 13.12.2000 15:51. Oppdatert 30.11.2001 10:40.

Et bunnløst mørke

Da Cordelia kom til Sverige fra konsentrasjonsleiren Auschwitz i krigens siste dager, var hennes eneste bagasje et stort mørke og en tuberkulose som ingen trodde hun skulle overleve. Det skulle gå nærmere 40 år før hun klarte å fortelle sin historie fra Auschwitz og om hvorfor hun som den eneste i sin familie ble sendt til utryddelsesleiren..

I midten av åtti-årene skrev hun bøkene Bränt barn söker sig till elden. og Viska det till vinden. I sine erindringsbøker jobber hun bevisst med et vakkert språk for å minnes konsentrasjonsleirens ofre.
Hennes bøker er oversatt til mange språk, også til norsk. For den tyske oversettelsen av Bränt barn söker sig till elden fikk hun også Geschwister Scholl-prisen i Tyskland.

Om å forstå

To kvinner ble Cordelias redning etter at hun kom til Sverige; En unge kvinnelig lege som ikke møtte hennes mørke og angst med lette ord og enkle svar. Mange år senere ble det klart for den voksne Cordelia at den unge legen forsto fordi hun bar på sitt eget mørke. Men også en eldre kvinnelig psykoanalytiker ble Cordelias redning. Uten henne hadde hun aldri klart å skrive om hvorfor hun ble sendt til Auschwitz.

Fordi Cordelia var den eneste i sin familie som ble betraktet som hel jøde, tvang Gestapo henne til å undertegne på at hun aksepterte deportasjon, hvis ikke truet de med å arrestere moren som var halvt jøde. Femten år gamle Cordelia undertegnet uten at moren protesterte. Cordelia har alltid forsvart sin mor med at hvis moren hadde hindret henne ville de begge blitt deportert, og moren hadde også ansvaret for tre små barn, Cordelias halvsøsken. Når vi i dag rystes over morens unnfallenhet er det naivt og vi tildekker den offentlige unnfallenheten, det egentlige sviket, sier Cordelia.

Beslutningen

Kampen mot likegyldigheten og hvor lett vi tilpasser oss og aksepterer urettferdigheten og overgrepene som rammer de andre går som en rød tråd gjennom Cordelias forfatterskap og er hennes adelsmerke som journalist. Som reporter fra Israel forteller hun om overgrep og fanatisme som finnes både blant jøder og arabere, men unnlater aldri å rapportere om mennesker som vil finne løsninger som inkluderer både det palestinske og jødiske folket. Åpenhet, menneskeverd og forsvar av de svake er alltid et tema på hennes journalistblokk. Beslutningen om å flytte til Israel tok hun etter at hun i 1973 som svensk reporter dekket den såkalte Yom Kippur-krigen, da Egypt og Syria angrep Israel.

I disse dramatiske dagene er hennes rapporter viktigere enn noensinne fordi hun minner oss om kompleksiteten både i det historiske og aktuelle konfliktbilde i Midt-Østen., og at det på sikt ikke finnes noen annen løsning enn fred verken for det jødiske eller det palestinske folket.


Solveig Bøhle
På livet løs, NRK P2


 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no