skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

Å kue kvinners seksualitet

To personlege historier, to kvinner med felles kampsak – den eine, Barlin Ali Faraah, fremst i arbeidet mot omskjæring av innvandrarjenter i Norge, den andre, Waris Dirie, spesialmedarbeidar for FN i kampen mot kjønnslemlesting, verdskjend fotomodell, og fødd som kvegnomade i ørkenen:

Publisert 15.11.2002 17:42. Oppdatert 01.07.2003 13:17.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
"Jeg flyktet fra far da jeg var rundt tretten år. Til da bodde jeg sammen med nomadefamilien min i ørkenen i Somalia. Det skjedde etter at jeg var blitt presentert for ektemannen far hadde bestemt for meg. Jeg melket geitene en kveld da far ropte på meg. Mot den blodrøde himmelen så jeg silhuettene av to menn.
Far sa: - Å, der er du. Kom hit,vennen min. Dette er herr ….
Jeg hørte ikke mer av det han sa. Blikket mitt var festet på en mann som satt og holdt fast på en stokk. Han var minst seksti år og hadde langt, hvitt skjegg."

Ei kvinne er ei kvinne – ein treng ikkje skjæra i henne, seier Waris Dirie. Men 120 millionar kvinner som lever i dag har som småjenter fått kutta av seg delar av kjønnsorganet, og 600 risikerer liv og helse kvar dag.

Elskar ørkenen

Det var ein lang og stri veg frå ørkenen til forsidene av moteblada. Waris Dirie siterer nomadefolket: Overlever du i ørkenen, overlever du alt. Ho seier ho har tatt med seg levesettet inn i den vestlege forbrukarverda, som ho dagleg reagerer på - ho er nøysam.
Oppdaga i London

Waris Dirie bur nå i Wales med den fem år gamle sonen sin, etter fleire år i USA.Ho har gitt ansikt til Revlon og andre kjende kosmetikkmerke, og har eit ansikt som det er lett å forstå at den kjende britiske fotografen Terence Donovan gjerne ville ta bilde av, da han oppdaga Waris Dirie medan ho var tenestejente hos den somaliske ambassadøren i London, han var gift med tanta hennar. Da paret reiste heim, vart ho att i London og slo seg fram på eiga hand, og ho sakna familien heime i Somalia:
"Men jeg håpet at jeg en dag selv ville få en mann og stifte familie. Men så lenge jeg var sydd igjen, var tanken på et forhold et lukket land, stuet bort et sted inne i meg. Det var som om stingene hindret enhver mann i å komme inn til meg – både fysisk og følelsesmessig."

Daglege plager av omskjæring

Barlin Ali Faraah kom til Norge for 12 år sidan som krigsflyktning fra Somalia. Da ynskte ho straks å bli operert for å få slutt på store smerter og infeksjonar i forbindelse med menstruasjon. Men det er inga enkel sak å rette opp så drastiske inngrep gjort i fireårsalderen. I over eit år kunne ho ikkje bøye seg for å ta noko frå golvet.Nå arbeider Barlin Ali Faraah i et treårig prosjekt – ”OK, omsorg og kunnskap, mot kvinneleg omskjæring”, som er et samarbeid mellom Barne- og familiedepartementet og Oslo kommune. Skodespelar og regissør Wenche Medbøe arbeider med eit informasjonsprosjekt for å nå ut til grupper i Norge der kjønnslemlesting av kvinner skjer,og der er Barlin Ali Faraah og OK-senteret er viktige medspelarar.

Ti minutt på å tisse

Først under opphaldet i London saman med kusinene sine gjekk det opp for Waris Dirie at ikkje alle er omskorne:

"Da ble jeg forbløffet over at de tisset så fort i en sterk strøm, mens det tok meg omtreng ti minutter å late vannet. Det lille hullet som hun som omskar meg hadde latt bli igjen, lot bare en og en dråpe med urin få dryppe ut om gangen.
- Waris, hvorfor tisser du slik – hva er i veien med deg?
Jeg ville ikke fortelle dem det, for jeg gikk ut fra at når de kom tilbake til Somalia, ville de også bli omskåret, så jeg bare lo det bort.
Men menstruasjonen min var ingen spøk. Helt fra begynnelsen, da jeg var 11-12 år, var den et mareritt. Jeg spurte mamma hvordan jeg kunne stoppe smerten.
- Waris, du kan ikke stoppe den. Du må bare la det fortsette. Vent til det er klart til å slippe taket.
Men jeg var ikke innstilt på å godta en slik løsning. På utkikk etter noe som kunne lette smerten for meg, gikk jeg tilbake ut i ørkenen og begynte å grave et hull under et tre. Jeg grov og grov med en kjepp til jeg hadde en flekk som var stor nok til å romme halve kroppen min. Så krøp jeg nedi og pakket jord rundt meg. Denne hulen under jorden var kjøligere, nesten som en ispakning, og jeg hvilte der på den varmeste tiden av døgnet. Merkelig nok fant jeg ut at min søster Aman hadde gjort det samme."
(Sitata er henta frå boka "Ørkenblomsten" av Waris Dirie og Kathleen Miller, omsett av Jorunn Carlsen.)

Waris Dirie har starta hjelpeprosjektet Desert Dawn, ho arbeider med å få i stand skole og helsetilbod i byen Calcaio nord i Somalia.

Det var etter at Barbara Walters intervjua henne i amerikansk fjernsyn i 1997 at FN tok kontakt og ba henne bli spesial-ambassadør i kampen mot kjønnslemlesting. Nå tek ho berre få oppdrag som fotomodell.


Av Astrid Brekken

På livet laus, NRKL P2, søndag 17. og torsdag 21.11 2002


 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no