skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 
Tove Jansson -

Ikke bare mummitrollets mamma.

Tove Jansson er først og fremst kjent som Mummitrollets mamma, men bør også huskes for sine noveller og romaner. Tove Jansson skrev for alle aldre og hun skrev ut i fra en barndom der det trygge og farlige gikk hånd i hånd.

Publisert 20.12.2001 11:51. Oppdatert 20.12.2001 13:56.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video

Sommerøya

Tove Janssons foreldre var begge kunstnere. Faren var billedhugger og moren tegner. Tove Jansson fortalte om en far som elsket storm og uvær. Når det blåste som verst på sommerøya vekket han barna og tok dem med ut på sjøen for at de skulle oppleve dramtikken. Men i nærheten fantes alltid moren som var tryggheten selv. I boken "Billedhuggerens datter" forteller Tove Jansson om en barndom der det farlige og trygge veksler. Motstridende følelser som etterhvert også skulle farge stemningen i bøkene om Mummidalen.


En datters historie

Tove Jansson fortalte at hun engang spurte sin mor hva hun skulle skrive om når hun ble lei av mummifamilien? - Fortell om et vennskep mellom en gammel kvinne og et ganske lite barn, sa moren. Etter morens død skrev Tove Jansson denne historien under tittelen, "Sommerboken". En roman mange mener utgjør et skille i hennes forfatterskap. Her skriver Tove Jansson om sorgen og savnet etter moren som hun var sterkt bundet til gjennom hele livet, også etter morens død.

kaffe og whisky

De siste årene av sitt liv levde Tove Jansson tilbaketrukket. Kultursjef i Sv.Dagbladet, Carl Otto Werkelid, fikk et intervju med henne i okt 91, ti år før hun døde. Dette var siste gang Tove Jansson gav et lengere intervju.
- Det ble et intervju som jeg aldri har glemt, forteller Werkelid. Han beskriver Tove Jansson som en person med et sterkt nærvær og sjelden intelligens.
- Så mye menneskelighet hos en person er man ikke vant til. Hun hadde en sårbarhet som var hennes styrke og hennes svakhet.

Når Tove Jansson først hadde bestemt seg, hadde fått tillit og var trygg, viste hun Werkelid en åpenhet som gjorde at han fikk et unikt intervju, blant annet om hennes siste novellesamling,"Brev fra Klara"
Tove Jansson serverte kaffe og whisky og det ble en lang og minneverdig jobbedag, minnes Carl Otto Werkelid.

Av Solveig Bøhle,
På livet løs, NRK P2. Søndag 30. des 2001.


 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no