skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

Liten Rita

Rita Smits barndom handler om kjærlighet og svik, mishandling og frustrasjon, men også om menneskets utrolige overlevelseskraft – og et ukuelig temperament.

Publisert 26.11.2001 12:09.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
For et par uker siden sto Rita og Arne Smit (begge 81) fram i programmet ”På livet laus med Åshild Ulstrup”og fortalte fra et langt og fargerikt ekteskap. Nå er Rita her igjen, med inntrykk fra en hendelsesrik og vanskelig oppvekst.


Fra gods til gods

Det var på Austad gods i Drammen vesle Rita (f. Kiær) tilbrakte sin første år. I dag er godset blitt museum, og det var her Rita fikk oppleve hvordan faren satte alt over styr. På hester – og så forsvant han til Amerika.På godset satt moren alene igjen med tre barn. Selv ble Rita sendt til besteforeldrene på godset Ekheim i Fredrikstad, der hun vokste opp som del av ”plankeadelen”. 10-12 år gammel bar det til Oslo, der moren var flyttet inn i et rekkehus.

Tapt ungdom

Kort fortalt er Ritas barneår og ungdom et liv mellom ekstremer, i alle fargeskalaer. Av moren ble hun dratt i håret som om hun var en piasawakost, og mye av ungdomstiden gikk tapt i mishandlingen hun ble utsatt for. Men i alderdommen ser hun på det som hendte i et forsoningens skjær. Og før moren døde, fikk hun forsont seg med henne.


Av Steinar Dahl.
På livet laus, NRK P2,
Åshild Ulstrup, 2. desember 01.


 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no