skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

Hjelpen kommer!

Når det haster er det trygt å vite at luftambulansen finnes. For folk som bor i utkanten gir det trygghet å vite at hjelpen kan komme raskt, også luftveien.

Publisert 16.11.2001 13:33. Oppdatert 16.11.2001 13:55.

Klinisk død

19 januar 2000 var Karl-Otto Lundvoll klinisk død i fem timer. Han ble reddet tilbake til livet, men er i dag blind. Karl Otto, som bor i Lyngseidet i Troms fylke, ble tatt av snøras og kastet ut i isvannet. Han ble reddet etter tre kvarter. Da han kom til sykehuset hadde han en kroppstemperatur på bare 23 grader Celcius.

Når ulykke skjer

Karl-Otto overlevde takket være koordinert nødhjelp og medisinsk toppekspertise. Den lokale legehjelpen var livsviktig, men så hastet det å komme til sykehuset. Et redningshelikopter fra basen i Banak i Finnmark klarte å lande til tross for tett snødrev og sterk vind.

Framme på på akuttavdelingen på Regionsykehuset i Tromsø jobbet operasjonsteamet i nesten seks timer med å gjenopplive og varme opp Karl-Otto. Etter dette lå han bevisstløs i flere dager på Intensiv, men så etter uker med uvisshet, vekslende håp og fortvilelse,kunne den lange veien tilbake til livet begynne, nå som ny-blitt blind.

Overlevelseskjeden

Mads Gilbert er overlege ved seksjonen for akuttmedisin ved Regionsykehuset i Tromsø.
Han setter fokus på hvor viktig nærmiljøet med familie, naboer og venner er når livet skal leves videre etter ulykken.

-Vi på Akuttavdelingen er bare scenearbeidere i livets drama, sier han. Når ulykken har skjedd handler det om raskt å få kontakt med ressurer som finnes i miljøet der ulykken har skjedd.
- Vi vil at det lokale og sosiale nettverket etter hvert skal bli viktigere enn oss, men vi avslutter ikke vår jobb før andre har overtatt.

Redder liv

Statistikk viser at luftambulansen redde leveår på hver 10.de tur. I tillegg skaper tjenesten omsorg og trygghet. For folk so bor i utkanten er luftambulansen et nødvendig tilskudd, i tillegg til bilambulansen og kommunelege.

Av Solveig Bøhle,
På livet løs, NRK P2. Søndag 18.nov 2001


 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no