skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 
Jan Guillou:

En ridder krysser sine spor

Forfatteren Jan Guillou har skrevet serien om tempelridderen Arn Magnusson. Arn er død, men historien fortsetter for maktmennesket Ingrid Ylva fortjente også en bok.

Publisert 23.08.2001 12:56. Oppdatert 23.08.2001 13:02.

En ridder vender hjem

Arn Magnusson bygget borgen Forsvik når han kom hjem fra det hellige landet. Arn tapte kampen om det hellige landet, men med hjem hadde han ny kunnskap og gjestearbeidere som brakte vitenskap og håndverk til det som skulle bli landet Sverige. Året er 1192. Mer enn 800 år senere lar forfatter og journalist Jan Guillou seg inspirere av historien om fryktløse menn og kvinner som ønsker makt

Bok og kanskje film

Bøkene om Arn Magnusson har blitt en millionsuksess ikke bare i Sverige, men også i Europa for øvrig. Nå planlegger Jan Guillou at bøkene skal filmes. Tre bind skrev han om tempelridderen Arn Magnusson før fortellingen var sluttført og forfatteren kunne la bolde ridder Arn dø.

Men selv om Arn var død var det fristende å skrive et fjerde og frittstående bind om tilblivelsen av kongeriket Sverige. Hovedpersonen i ”Arven etter Arn” er Birger Jarl som grunnla Stockholm og skapte kongeriket Sverige. Han utformet også lovene som skulle sikre hjemmets, kirkens og kvinnens ukrenkelighet. Et lovverk som ble normgivende for Sverige i seks hundre år etter Birger Jarls død.

Mennesker med makt

Birger Jarl er en maktperson som fascinerer Jan Guillou, men kanskje ennå mer fascineres han av en annen historisk person, Ingrid Ylva som var Birger Jarls mor. Hun fostret fem sønner som alle fikk betydning for Sveriges historie, men Birger Jarl ble den viktigste av dem.

Boken om ”Arven etter Arn” kom ut i Sverige i juni og foreligger i norsk oversettelse i løpet av høsten. Jan Guillou setter nå definitivt sluttstrek for sin ridderserie. Kanskje nærmer han seg igjen vår egen tid i neste bokprosjekt? Om rammen blir vår historiske fortid eller nåtid er ikke bestemt, men at det kommer til å handle om politikk og maktmennesker det vet vi når forfatteren heter Jan Guillou.

Av Solveig Bøhle.
På livet løs, NRK P2, Søndag 26 aug.2001.(Reprise 30.aug)


 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no