skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 
Tordis Ørjasæter:

En borgelig pike

Tordis Ørjasæter har hentet de hemmelige lappene opp fra skrivebordsskuffen og satt puslespillet sammen. Finnes det et mønster i livet og hvorfor kommer forsoningen med barndommen så sent i livet?

Publisert 17.08.2001 11:07. Oppdatert 17.08.2001 13:32.

Å våge

Dette er en roman og ingen biografi, men Tordis Ørjasæter innrømmer at hun kjenner seg igjen i Helene Haave, hovedpersonen i romanen "En borgelig pike"
Romanen rommer et langt livs erfaringer, men episodene i Helene Haaves liv er ikke fra hennes eget.

Mange liv

-Det var en fantastisk følelse å kunne dikte opp og finne på Helene Haaves liv, sier Tordis Ørjasæter. Hun forteller om den lille borgelige piken med den strenge oppdragelsen, oppveksten under krigen og frihetsfølelsen etter krigen. De strenge kravene om renhet og seksuell avholdenhet før ekteskapet, og fordømmelsen når kvinner satset på en yrkeskarriere ved siden av ekteskapet. Kravet og forventningene så helt annerledes enn idag, men likevel for så kort tid siden.

-Kvinnene i Helene Haaves generasjon har levet mange liv, sier Tordis Ørjasæter.

Kvinners sorg

I forbindelse med boken "Sigrid Undset og Roma" har Tordis Ørjasæter i mange år guidet grupper i Roma. På disse reisene deltar ofte kvinner som har blitt alene på sine eldre dager. - Ofte er dette noe av det første de våger seg på etter at de har blitt alene. Møte med kvinners sorg er en erfaring som har farvet romanen om Helene Haaves liv etter ektemannens død.

-I min alder er døden så nærværende, sier Tordis Ørjasæter. Derfor blir også livsfølelsen så sterk. For henne er det å skrive viktigere enn noensinne.


Av Solveig Bøhle.
På livet løs, NRK P2,
Søndag 19 aug.2001 kl 08.30 (Reprise torsdag 23.aug)


 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no