skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner-detfikserp1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Det fikser P1 Sist oppdatert 15:54
 
 
Margrethe Holt fikser det meste med lytternes gode hjelp hver mandag kl 1005 - 1100 i NRK P1.

E-post:

Det fikser P1
NRK P1
7005 Trondheim

Tlf 815 21 031


 

Nytt hjem for gammel byste

Thom Thoresen jobber ved Jordforsk på Ås, og hadde en byste av Johan Fahlstrøm på kontoret sitt. Den kom opprinnelig fra Vestre Gravlund i Oslo, men ble tatt med derfra da noen graver skulle slettes. Den kom til slutt til Ås hvor den bare sto og tok opp plass, og Thom Thoresen ville gjerne forsøke å gi den bort til noen som hadde et forhold til Fahlstrøm før han eventuellt kvittet seg med den på annet vis.

Publisert 11.10.2004 14:20. Oppdatert 12.10.2004 13:34.
Av Jørgen Aune Hagen

Vi spurte lytterne


Margrethe tok med Thoresen på telefon for å fortelle om bysten han har på kontoret, og for å spørre lytterne om hva vi burde gjøre med den.

En staselig kar som skal skue ned på dem som besøker huset på Spanias solkyst.
På forhånd hadde vi slått opp i leksikon, og funnet opplysninger om Johan Fahlstrøm og kona Alma. I tillegg til opplysningene som sto der, var det også et bilde av dem og sønnen, tatt i 1897. Her sto det bl.a. at Fahstrøm i tillegg til å være en markant skikkelse i norsk skuespillermiljø, også var aktiv som maler og billedhugger.

Etter å ha snakket med Thoresen på telefon gikk altså oppfordringen ut til lytterne. Hvor skulle bysten av Johan Fahlstrøm leve videre? Ingen saker denne uka vakte større oppmerksomhet enn denne, og vi fikk mange henvendelser under sending. I tillegg fikk vi flere mailer i dagene etter sendingen.

Mange svar


En av henvendelsene vi fikk først var fra en advokat som tidligere representerte Norsk Skuespillerforbund. Han visste at det var et legat etter ekteparet Fahlstrøm - Johan Fahlstrøm og hustru Alma's legat. Legatet skulle opprinnelig tilgodese "trengende" skuespillere, men med tiden har det blitt litt modernisert og er bl.a et støttelegat for eldre skuespillere.

Gjennom legatet kan de også få låne et hus i Spania som legatet eier. Advokaten som tok kontakt med oss mente at bysten burde stå der siden det må sies å være Johan og Alma Fahlstrøms hus. Dette var henvendelsen vi valgte å ta tak i.

Etter sending ringte vi Norsk Skuespillerforbund, og de var glade for å få bysten. Så fra Ås skal den nå videre til Spania.

Senere samme dag fikk vi også en henvendelse fra Teatermusèet i Oslo, som ville at bysten skulle stå hos dem.

Ikke bare forslag, men fakta også


I tillegg til henvendelser og tips har lytterne også bidratt med fakta om familien Falstrøm. En fortalte at da Nartionalteaterets arkitekt, Henrik Bull, skulle ombygge teatersalen i 1897 (det året familiebildet i leksikonet ble tatt), drev Alma og Johan Fahlstrøm teatervrksomheten fram til 1899 under navnet Centralteateret (Oslo Nye Teater i dag).

De hadde en sønn som het Arne. Han var 19 år gammel med på Titanic's jomfrutur, og vi vet jo alle hvordan det gikk……
Alma Fahlstrøm skrev Titanic-visa etter at sønnen omkom i forliset.
Med bakgrunn i sønnens død donerte også ekteparet Fahlstrøm en skøyte til Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning - senere Redningsselskapet. Redningsskøyte nr 29 ”Arne Fahlstrøm”, ble sjøsatt i 1913 og gikk ut av tjeneste i 1946.
Skøyta var en Colin Archerskøyte, med bare seil og årer som framdriftsmiddel inntil den også fikk hjelpemotor i 1935. RS ”Arne Fahlstrøm” reddet for øvrig 32 mennesker fra den visse død, og assisterte 1761 fartøy.

Johan Fahlstrøm debuterte ved Christiania Theater i 1887. Han var også ansatt ved Nationalteateret en periode. Senere ledet han og Alma en rekke privatscnener i Oslo, men fra 1911 opptrådte han bare som gjest ved forskjellige Oslo-scener.

Alma var også skuespiller og hennes evner som komisk karakterskuespiller framheves spesiellt. Hun er også beskrevet som en klok og myndig instruktør. Hun var opprinnelig dansk og gikk under navnet Bosse.

Fahlstrøm bodde før sin død i Balestrand. En av hans gode venner der ble bestefar til ham som i dag driver Kvikne Hotel. En av henvendelsene til Det fikser P1 sist mandag var fra en dame i Balestrand som mente at statuen skulle til hotellet på Kvikne fordi de gjerne ville ha den stående der.

Lytterne lager gode historier


Om Jordforsk på Ås hadde hatt 10 byster av Johan Fahlstrøm stående rundt omkring, hadde vi nok fått avsetning på alle sammen. Takket være Thom Thoresen ble det i tillegg en veldig god historie om bysten som flytter til en nisje over peisen i Fahlstrøm-huset på Solkysten i Spania.

Det fikser P1 - NRK P1 - mandager 10:05


 
fotoalbum m banner 180
Spillelister m banner 180
Ryk og reis180 banner
 
HØR IGJEN DET FIKSER P1
De tre siste utgavene av Det fikser P1 kan du høre igjen via NRKs nettradio.
Alle radioprogrammer ligger tilgjengelig tre uker tilbake.
Tjenesten er gratis, men du må registrere deg første gang du bruker nettradioen.

10 SISTE DET FIKSER P1
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no