skilleBildegalleriskilleNettradioskille_slutt
4040 norgesglasset 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Norgesglasset 40/40 Sist oppdatert 10:46
 
Hovedsiden
50-tallet
60-tallet
70-tallet
80-tallet
Det skjedde
Dagens nøtter
Konkurranser
Spillelister
Hitlister
Redaksjonen
Det skjedde
As Time Goes By
Top 10
Elvisbanner
The Beatles
 
4040
Norgesglasset
NRK P1

mandag - fredag
kl 14.00 - 15.00

Norgesglasset
NRK P1
7005 Trondheim


 

Kampen om Blitz

Justisminister Mona Røkke måtte bakse med Blitz i lang tid etter åpningen natt til første mai 1982. Men Pilestredet 30 c ble på ingen måte servert ungdommen på et fat. Det var lang kamp som begynte høsten før som skulle føre til opprettelsen av det etter hvert så myteomspente Blitzhuset...

Publisert 30.07.2003 15:48. Oppdatert 10.06.2004 10:29.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Per Kristian Johansen

For å forstå hvorfor Blitz ble til må vi gå tilbake til slutten av 70-tallet. Flere faktorer spilte inn, særlig den sterkt økende arbeidsledigheten blant ungdom, få fritidstilbud, gateslag i forbindelse med natt til 1. mai og mange hjemløse mindreårige i hovedstaden. I tillegg kom punken skyllende inn over landet. Det var bakgrunnen for at noen hundre ungdommer valgte å okkupere en bygård i Skippergata i Oslo sentrum.

Blitz (Foto: Tor Richardsen / SCANPIX)

Med kjelleren som do

Doc Martens-sko og noen falmede tatoveringer er det som er igjen av synlige tegn på Dag Hotvedt og Mette-Line Sandborgs fortid. I dag jobber de i Bellona og som grafisk designer, men i -82 var begge meget sentrale i det arbeidet Skippergata-okkupantene gjorde, som førte dem til Pilestredet 30 c, adressen til Blitzhuset den dag i dag.

Det var en kald vinter, og i Skippergata hadde de ikke innlagt vann og elendige sanitærforhold. Folk brukte kjelleren til do, rottene flyttet også inn.

Skippergata idrettslag

Det var dårlige samarbeidsforhold, og oppslutningen avtok. De gjenværende fant ut at de måtte gjøre noe med dette, og dannet Skippergata Idrettslag, og inngikk en avtale med kommunen at de skulle avvikle Skippergata mot å få bosted til de ca. 180 personene som bodde der. Alle fikk bolig.

I tillegg ble det opprettet sysselsettings-tiltak av ymse slag, så da gjensto det bare å finne et egnet tilholdsted for ungdomen uten interesse for verken ten-sing, speideren eller bordtennis.

Betonghysteria åpnet Blitz

Okkupantene hadde allmøte med kommunen i Skippergata, og ble enige om å få opprettet Blitz. Uteseksjonen hadde nettopp flyttet fra Pilestredet, og mente at det kunne være et passende sted. Da de kom dit i 8-tiden om kvelden ble de lagt i jern av politiet som stormet plassen.

Men de fikk sitt ungdomsaktivitetshus. Natt til første mai 1982 spilte Betonghysteria på det som var det første offisielle arrangementet på Blitz, og resten er historie.

Klikk på linken i mediaboksen over for å høre vår reporter Jonas Lange intervjue Dag Hotvedt og Mette-Line Sandborg.

Norgesglasset NRK P1 30.07.2003


LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM 80-TALLET
Siste saker:

 
80-tallet
70-tallet
60-tallet
50-tallet
X-ord
 
10 SISTE 40/40
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no