skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Irakerne følger rettssaken

Saddam Hussein nektet å anerkjenne retten da han møtte dommerne i dag. (Foto: Ben Curtis/AFP/Pool/Scanpix)
Saddam Hussein nektet å anerkjenne retten da han møtte dommerne i dag. (Foto: Ben Curtis/AFP/Pool/Scanpix)
Det er få irakere som tror at Saddam Hussein vil få en rettferdig rettssak, men folk flest vil likevel sitte benket foran TV-skjermene for å følge saken.

Publisert 19.10.2005 12:20. Oppdatert 19.10.2005 12:29.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Rettssaken mot den brutale diktatoren åpnet i Bagdad under ekstreme sikkerhetstiltak i formiddag.

Det var på forhånd ventet at åpningsmøtet bare ville vare i noen timer og at saken kan bli utsatt i uker eller måneder fordi forsvarerne har bedt om mer tid til å forberede seg.

Da tilhørerne strømmet til rettslokalet i Bagdad, ble det avfyrt bombekastergranater mot den såkalte grønne sonen, der rettslokalet ligger. Blant de frammøtte var flere kjente irakere, blant dem visestatsminister Ahmad Chalabi.

Irakerne følger spent med i rettssaken. (Foto: Ceerwan Aziz/Reuters/Scanpix)
Men rettssaken har mest verdi som en TV-forestilling, mener politimannen Kadim Jafer i Bagdad.

– Rettssaken kommer ikke til å løse problemene våre, selv om Saddam skulle få en rettferdig dom. Det som betyr noe for vanlige irakere, er sikkerhet, arbeid, vannforsyninger og gjenoppbygging, sier han.

Langt rulleblad

Iraks styrtede diktator Saddam Hussein har en merittliste lang som et vondt år, men for å hindre en endeløs rettssak har påtalemakten bestemt at Saddam i første omgang bare skal tiltales for en massakre av 140 sjiamuslimer i landsbyen Dujail i 1982. To av hans nærmeste medarbeidere og fem andre medlemmer av det lokale Baath-partiet sitter også på tiltalebenken.

Men senere kan Saddam også bli tiltalt for invasjonen i Kuwait, politisk undertrykkelse, etnisk rensing i sumpområdene i Sør-Irak, folkemord mot kurdere foruten en rekke politiske drap.

En irakisk mann følger dekningen av rettssaken. (Foto: Atef Hassan/Reuters/Scanpix)


Irak har gjeninnført dødsstraff, og Saddam risikerer å bli dømt til døden. Hvis noen har gjort seg fortjent til en slik straff, må det være Saddam Hussein, mener vestlige observatører.

Men det kan også hende at dommeren og de nåværende makthaverne i Irak vil vokte seg for å gjøre Saddam til martyr, og at det politisk vil være taktisk klokt å gi ham en livstidsdom.

Rettssaken vekker stor oppmerksomhet også utenfor Iraks grenser. Her et foto fra Kuwait i dag. (Foto: Gustavo Ferrari/AP/Scanpix)

– Århundrets rettssak

Aviser i Bagdad kaller prosessen mot Saddam for «århundrets rettssak», og onsdag ble det kjent at kurderen Rizgar Mohammed Amin skal være hoveddommer i saken.

Dette ble ført kjent i en pressemelding som amerikanske tjenestemenn delte ut i rettslokale like før saken åpnet onsdag.

Dommeren kommer fra Sulaimaniya, ikke langt fra byen Halabja, der Saddams soldater drepte 5.000 sivile kurdere med giftgass i 1988. Denne aksjonen er ikke med i tiltalen mot eksdiktatoren.

Mange kurdere og sjiamuslimer er tilfreds med at eksdiktatoren endelig må svare for sine handlinger, mens mange sunnimuslimer helst vil ha Saddam tilbake i presidentpalasset i stedet for å se ham i retten.

– Mye var bedre under Saddam Hussein. Det er mye mer vold i Irak nå, sier sjiamuslimske Menar Mohammed (24), sykepleiestudent til NTB. Hun kom til Norge fra den sørirakiske byen Najaf for seks år siden.

Det de fleste kan være enige om, er at levevilkårene i Irak er blitt dramatisk mye verre etter at de amerikanske styrkene rykket inn i Irak enn de var i de 24 årene Saddam satt med makten.

(NTB)

Siste saker:
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no