skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
General Antonio M. Taguba har gransket mishandlingen av irakiske fanger. Foto: Larry Downing, Reuters/Scanpix.
General Antonio M. Taguba har gransket mishandlingen av irakiske fanger. Foto: Larry Downing, Reuters/Scanpix.

Grillet general om tortur

Noen få soldater og sivile falt for fristelsen til å gå over streken og gjøre seg skyldig i voldshandlinger, sa general Antonio M. Taguba da han møtte Senatets orsvarskomite for å forklare seg om overgrepene mot fanger i Irak.

Publisert 11.05.2004 18:59. Oppdatert 11.05.2004 19:10.
SE OGSÅ:
ALT OM:
- Vi er opplært til å følge vår samvittighet
og gjøre det som er moralsk riktig, sa general Antonio M. Taguba da han tirsdag møtte Senatets forsvarskomite for å forklare seg om overgrepene mot fanger i Irak.

Det var general Taguba som i februar sendte en 53 siders rapport til sine overordnede med alvorlige anklager om maktmisbruk og tortur i irakiske fengsler. Taguba opplyste til de spørrelystne senatorene at hele rapporten teller 6.000 sider.

Nå får senatorene tilgang til hele materialet fra Taguba, og i tillegg vil annet materiell bli stilt til rådighet for de folkevalgte.

Kriminelle handlinger

Taguba stiller seg kritisk til den sadistiske og klart kriminelle mishandling av fanger fra amerikanske soldaters side, og på direkte spørsmål fra komiteens leder, senator John Warner, sa Taguba at overgrepene skyldtes manglende disiplin og
fravær av militær ledelse.

- Ledelsen fra brigadenivå og nedover manglet fullstendig, og soldatene fikk ingen opplæring før de ble kastet inn i forhør og former for uakseptabel oppførsel for å gjøre fanger mykere, sa general Taguba.

Senatorene presset både general Taguba og viseforsvarsminister for forsvarsplanlegging, Stephen Cambone, for å få overbevisende svar om hvorvidt amerikanske offiserer og andre var gjort kjent med Genevekonvensjonen om krigsfanger.

Tungvektere

Pentagons våpendragere gjentok flere ganger at amerikansk personell i Irak kjenner innholdet i Genevekonvensjonen, og disse bestemmelsene skal etterleves, noe som åpenbart ikke har skjedd.

Både Taguba og Cambone beklaget sterkt det som er skjedd i Abu Ghraib-fengselet både overfor fangene, deres pårørende og det irakiske folk. Men det gjorde ikke senatorene mildere stemt, og særlig Cambone ble satt under hardt press under utspørringen.

Senatets forsvarskomite har noen av de fremste tungvekterne fra begge politiske partier som sine medlemmer. Og republikanerne sto ikke tilbake for sine demokratiske kolleger i pågåenhet i spørsmålsstillingen.

(NTB-AFP)

Siste saker:
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no