skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Bush innrømmer falsk påstand

Det hvite hus innrømmet mandag for første gang at president George W. Bush ikke burde ha påstått at Irak forsøkte å kjøpe uran i det vestafrikanske landet Niger.

Publisert 08.07.2003 09:03.
SE OGSÅ:
Av Hallvard Notaker

Bush kom med påstanden i sin årlige tale om rikets tilstand i Kongressen i januar. Hensikten var å vise at Irak forsøkte å lage atomvåpen.

Senere er påstandene blitt trukket i tvil, blant annet av diplomaten Joseph C. Wilson, som ble sendt til Niger for å undersøke saken.

"Hva jeg ikke fant"

Wilson har hevdet at CIA bevisst skjøv hans funn tilside og vakte ytterligere oppsikt søndag da han skrev en lengre kommentarartikkel med tittelen "Hva jeg ikke fant i Afrika" i New York Times.

Bush-administrasjonen har tidligere brukt britisk etterretning som kilde til opplysningene, men i går ble også denne kilden gjort mindre troverdig da det britiske underhuset kom med sin rapport om Blair-regjeringens Irak-informasjon.

- Når vi vet alt vi vet nå, burde ikke referansen til Iraks forsøk på å kjøpe uran fra Afrika ha vært med i talen om rikets tilstand, heter det i en offisiell uttalelse fra Det hvite hus, gjengitt i Washington Post.

Langvarig strid

Dermed har presidentens stab innrømmet feilen etter flere måneders forsvar av påstandene. Uttalelsen inneholdt likevel et lite forbehold:

- Det finnes andre opplysninger som antyder at Irak forsøkte å skaffe uran fra Afrika. Denne informasjonen er imidlertid ikke detaljert eller spesifikk nok til at vi kan være sikre på at forsøkene faktisk ble gjort.

Eller som et høytstående medlem av staben i Det hvite hus sier til New York Times:

- Vi kunne ikke bevise det, og det kan faktisk ha vært galt.

LENKER

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no