skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

USA sender 2.000 våpeneksperter

USA vil om kort tid ha over 2.000 eksperter i Irak som skal lete etter ulovlige våpen og spore opp medlemmer av Saddam-regimet og mulige terrorister.

Publisert 08.05.2003 19:23.
Amerikanske eksperter på kjemiske våpen i arbeid ved Basra. (Foto: Reuters/Dan Chung)
Denne styrken vil være langt større enn det som tidligere har vært antydet.

FNs våpeninspektør- team under ledelse av Hans Blix hadde til sammenligning rundt 300 eksperter til rådighet i Irak.

Den amerikanske FN-ambassadøren, John Negroponte, i dag at USA mener FNs våpeninspektører ikke bør ha noen rolle i Irak i overskuelig fremtid.

USAs ekspertgruppe vil gå under navnet Iraq Survey Group, og skal ledes av generalmajor Keith Dayton fra forsvarets etterretningstjeneste DIA, opplyser Pentagon.

USA har i dag om lag 600 eksperter som jakter på kjernefysiske våpenprogrammer og kjemiske og bakteriologiske våpen.

Den nye styrken består av 1.300 sivile og militære eksperter på datamaskiner, etterretning og våpen av ulike typer. I tillegg kommer støttepersonell på 800 personer, ifølge forsvarskilder.

Amerikanske tjenestemenn har tidligere antydet at en styrke på om lag 1.000 personer ville få i oppgave å lete etter ulovlige våpen i Irak. Men de sa ikke da noe om de andre oppgavene gruppen vil få.

Ingen avgjørende funn

Så langt har amerikanerne ikke funnet spor av ulovlige våpen, og det gjenstår fortsatt å finne et avgjørende bevis, eller den rykende pistol.

Det var trusselen fra kjemiske og bakteriologiske våpen som var hovedbegrunnelsen for å innlede krigshandlinger mot Irak og Saddam Hussein.

Den amerikanske ekspertgruppen vil også ha med tidligere FN-inspektører.

- Men den nye styrken skal også finne opplysninger om tidligere regimeledere, terrorister, krigsforbrytere og tidligere spioner, og analysere denne informasjonen, sier statssekretær Stephen Cambone i Pentagon.

Han understreker at det gjenstår mye arbeid i jakten på ulovlige våpen. Listen over steder som skal undersøkes inneholdt før krigen over 1.000 navn, og av disse var 600 forbundet med våpen.

Listen er nå utvidet med ytterligere 400 steder som skal inspiseres. Det er tips fra irakere som har ført amerikanerne til disse stedene, men ifølge Cambone er så langt bare 110 steder undersøkt av ekspertene.

Frikjennelse

USA intensiverer jakten på ulovlige våpen, samtidig som Bush-administrasjonen vil ha FN-sanksjonene mot Irak opphevet.

Men viktige medlemmer av Sikkerhetsrådet, som Frankrike, Russland og Tyskland, hevder med tyngde at sanksjonene ikke kan oppheves før det er fastslått at Irak ikke har masseødeleggelsesvåpen.

En slik frikjennelse av Irak er det bare FNs egne våpeninspektører som kan utstede, hevder de samme landene, noe amerikanerne avviser med forakt.

I FN-kretser spør man seg hvorfor USA vil oppheve sanksjonene, samtidig som landet setter inn så store ressurser for å finne masseødeleggelsesvåpen.

Mistenkelig trailer

Ifølge Cambone legger USA stor vekt på en trailer som ble funnet i Nord-Irak 17. april, og som amerikanske eksperter mener er del av et mobilt laboratorium for utvikling av bakteriologiske våpen.

Traileren ble stanset i en rutinekontroll utenfor den kurdiske byen Tall Kayfin, og hadde utstyr som gjorde amerikanerne mistenksomme.

Cambone sier ekspertene fant flere likhetspunkter med opplysninger som irakiske avhoppere tidligere er kommet med, og som utenriksminister Colin Powell brukte i et innlegg i FNs sikkerhetsråd i februar.

Utstyret i traileren inneholder ifølge Cambone gjæringskar for dyrking av bakterier som miltbrann og botulin. Et avansert system for avgassing skulle tydeligvis hindre at traileren ble oppsporet.

Men Cambone unngår å kalle traileren for et avgjørende bevis. Lastebilen var grundig rengjort, trolig vasket i en blanding med kaustisk soda, og det er ikke funnet spor av giftstoffer eller bakterier.

Prøver skal nå sendes til laboratoriene i Los Alamos National Laboratory, ett av de mest avansert forskningsinstitutter i verden. Her vil det bli utført spesielle DNA-tester, som kan avdekke bakterierester.

(NTB)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no