skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Krigen i Irak over

- Vi har avsluttet det meste av selve krigføringen i Irak, sa president George W. Bush fra flydekket på hangarskipet "USS Abraham Lincoln" natt til fredag.

Publisert 02.05.2003 06:15. Oppdatert 02.05.2003 08:07.
USA og koalisjonsstyrkene har vunnet en viktig seier i Irak, selv om det gjenstår mye vanskelig arbeid før demokratiet kan slå rot. Men mange tiår med løgn og terror har ikke klart å knekke irakerne, sa Bush til øredøvende jubel.
George W. Bush holdt sin tale om bord på hangarskipet "USS Abraham Lincoln". (Foto: Larry Downing, Reuters)


- I motsetning til tidligere frigjørere har ikke USA til hensikt å bli stående i Irak lenger enn høyst nødvendig. Og når de amerikanske styrkene forlater landet, er det et fritt Irak vi reiser fra, sa Bush og fikk stående applaus.
Det var stor stemning om bord på "Abraham Llincoln" da George W. Bush holdt sin tale i natt. (Foto: Larry Downing, Reuters)


Førstemann

Bush er den første presidenten i amerikansk historie som har landet med vanlig fly på et hangarskip, og det var en tydelig rørt president som mottok hyllesten fra de 5.000 offiserer og gaster om bord på Abraham Lincoln.

Amerikanske fjernsynskanaler med CNN i spissen har i dagevis hatt reportasjer fra hangarskipet på vei mot San Diego i California, og alle ventet på presidenten som skulle følge hangarskipet den siste biten inn til havn. Den store besetningen var tydelig stolt over at Bush ikke kom i helikopter, slik hans forgjengere har hatt som vane.

Varm takk

President Bush nevnte masseødeleggelsesvåpen bare to ganger i sin tale, og Det hvite hus er lite tilfreds med at spørsmålet om kjemiske og bakteriologiske våpen fortsatt er uavklart. Det var nettopp disse ulovlige våpen og den trussel de representerte mot USAs sikkerhet som var hovedbegrunnelsen for å gå til krig.

Bush og hans republikanske våpendragere er overbevist om at ulovlige våpen vil bli funnet. Bush rettet i sin tale en varm takk til forsvarsminister Donald Rumsfeld, øverstkommanderende i Irak, general Tommy Franks, og
alle som har deltatt under felttoget.

- Amerika er takknemlig for en godt utført jobb. Vi har ført en krig med en presisjon, hurtighet og djervhet som overrasket både fienden og verden for øvrig. Men det er den
enkelte soldats mot og dyktighet som har sikret seieren,
understreket Bush i sitt klare frieri til soldatene.

-Dere har vist en hel verden hva det amerikanske forsvaret står for, sa han.

Endelig hjemover

Talen ble selvsagt TV-overført til USA i beste sendetid, men det var de militære styrker med mannskapet på "Abraham Lincoln" i spissen som var den viktigste målgruppen. -Dere har gjennomført et ni måneder langt tokt, ett av de lengste i nyere tid, men nå går kursen hjemover.

- Og mange vil møte nye familiemedlemmer, sa Bush, som hadde tallene klare. 150 babyer har sett dagens lys, mens pappaene har vært på tokt under krigen mot Afghanistan og Irak, men nå er det første møte like om hjørnet, sa han.

Han benyttet selvsagt anledningen til å takke og minnes dem som aldri fikk feire hjemkomsten, men falt under frigjøringen av Irak. - Alle har gitt et viktig bidrag til sikring av irakernes frihet, og USA takker dere, sa presidenten.

- La det ikke være noen tvil: USA og koalisjonsstyrkene vil
sluttføre det vi har begynt. Terroristene skal vite at de ikke har noe fristed, sa Bush som viet krigen mot internasjonal terrorisme større plass enn hva som var ventet på forhånd.

Venn eller fiende

Han understreket at terroristene jages over alt fra Afghanistan og Pakistan til Filippinene og Afrikas horn. - Og frigjøringen av Irak er viktig, fordi terrornettverket Al Qaida nå har mistet en viktig alliert med Saddam Husseins fall, sa president Bush.

- Terroristene erklærte krig mot USA 11. september 2001, og krig har de fått. Alle som utfordrer USA og erklærer oss krig, er våre fiender og vil bli jaktet på hele tiden. Det samme gjelder for dem som våger å støtte terroristene og gi dem et fristed, sa president Bush.

- Men alle skal også vite at de har enn trofast venn og alliert i USA hvis de står sammen med oss i kampen mot terrorisme og forsvarer frihet og rettferdighet, var Bushs budskap.

Ingen tør i dag å si hvor lenge amerikanske militære styrker vil bli stående i Irak. Men stadig flere demokratiske politikere og kommentatorer mener det kan bli lenge alt avhenger av hvor lett eller vanskelig det blir å stable en irakisk administrasjon på beina. (NTB)




Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no