skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Møter irakiske ledere

USAs sivile sjefadministrator for Irak, Jay Garner, møtte i dag rundt 200 irakiske ledere for å drøfte landets framtid etter Saddam Husseins fall.

Publisert 28.04.2003 10:46. Oppdatert 28.04.2003 10:50.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
De irakiske delegatene møtte Garner i et tungt bevoktet konferansesenter i sentrum av Bagdad. Antall deltakere var langt færre enn de 300-400 amerikanske kilder på forhånd hadde sagt ville være til stede.

Møtet begynte først klokken 11.00 lokal tid, to timer senere enn planlagt.

- La oss i dag, på Saddam Husseins bursdag, begynne den demokratiske prosessen for Iraks barn, sa Garner i sin åpningstale.

- Det er vårt ansvar å begynne det irakiske demokratiets fødsel her i dag, fortsatte han.

Blant deltakerne var representanter fra opposisjonsorganisasjonen Iraks nasjonalkongress og den sjia-muslimske organisasjonen SCIRI.

Rundt 3.000 sjia-muslimer demonstrerte utenfor møtelokalene med krav om en irakisk nasjonal konferanse for å drøfte Iraks framtid. Demonstrantene ropte slagord både mot Saddam Hussein og USAs okkupasjon av Irak.

Identifiserer ledere

Amerikanske tjenestemenn sier USA vil bruke møtet til å identifisere potensielle politiske ledere, og til å diskutere sammensetningen av en ny regjering. Møtet er det første av flere møter, før en konferanse skal velge en ny overgangsadministrasjon for Irak.

Lederen for Iraks nasjonalkongress, Ahmad Chalabi, var ikke å se under begynnelsen av møtet.

SCIRI-representanter sa søndag at de ville stille betingelser for et samarbeid.

- En hovedbetingelse er at irakere får lov til å bestemme strukturen for den midlertidige regjeringen, sa Mohammed Hadi Asadi, medlem av SCIRIs politiske komite, til nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere i april arrangerte Garner et lignende møte i Sør-Irak. Rundt 80 personer deltok på møtet, som ble boikottet av den største sjia-muslimske opposisjonsgruppen SCIRI.

Vann og strøm

Søndag møtte amerikanske administratorer en gruppe irakiske funksjonærer for å planlegge styringen av Bagdad. Målet var å redusere den irakiske misnøyen med tilstandene i byen.

Barbara Bodine, som leder administrasjonen av de sentrale delene av Irak, lovte at et team med irakiske funksjonærer og eksperter skal installeres i løpet av få dager for å få byen til å fungere igjen.

Samtidig demonstrerte flere hundre irakere mot USA utenfor Palestina-hotellet i sentrum av Bagdad med krav om at vann- og strømforsyningen gjenopprettes. Anarkiet som hersker i byen har ført til økende raseri mot amerikanerne.

(NTB-Reuters-DPA)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no