skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Tariz Aziz pågrepet

Iraks tidligere visestatsminister Tariq Aziz er pågrepet, meldte amerikansk fjernsyn sent i går kveld. Den amerikanske sentralkommandoen i Qatar bekreftet meldingen i morges.

Publisert 25.04.2003 06:23.
Ifølge fjernsynsselskapet ABC hadde Aziz, som lenge fungerte som internasjonal talsmann for president Saddam Hussein og hans regime, overgitt seg frivillig. Han er nummer 43 på USAs liste over de 55 mest etterlyste irakerne. USAs president George W. Bush ville ikke umiddelbart kommentere arrestasjonen av Aziz. Han bare smilte og stakk tommelfingeren i været, da pressefolk i Washington spurte ham om han hadde hørt nyheten.

Erfaren

Tariq Aziz var ved mange anledninger Iraks ansikt utad (Foto: Reuters/Damir Sagolj)
Den 66 år gamle eks-utenriksministeren er kjent som en erfaren og dyktig diplomat. Han var det mest fremtredende kristne medlem av Saddam-regimet i Bagdad.

Tariq Aziz regnes som en dyktig forhandler, og førte tidligere i år samtaler med FNs generalsekretær Kofi Annan og pave Johannes Paul II om mulighetene for å avverge en Irak-krig. Men diplomatiet førte ikke fram, og Irak-krigen brøt ut 20. mars.

Nummer 43

Aziz var nummer 43 på USAs liste over de 55 mest ettersøkte personene etter at Saddam Husseins regime falt. Øverst på listen står Saddam Hussein selv, fulgt av sønnene Qusay og Uday. Med Aziz er 12 personer på listen pågrepet. I går kunngjorde talsmenn for den amerikanske regjeringen at fire ledende medlemmer av Saddams maktapparat var tatt til fange. Blant disse var sjefene for Iraks luftforsvar og for landets militære etterretningstjeneste.


Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no