skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
President George W. Bush, utenriksminister Colin Powell og forsvarsminister Donald Rumsfeld trapper opp ordkrigen mot Syria. (Arkivfoto)
President George W. Bush, utenriksminister Colin Powell og forsvarsminister Donald Rumsfeld trapper opp ordkrigen mot Syria. (Arkivfoto)

Stoppet angrep på Syria

President George W. Bush har avvist en plan fra det amerikanske forsvarsdepartementet om å angripe Syria i kjølvannet av den vellykkede invasjonen i Irak, skriver den britiske avisen The Guardian.

Publisert 15.04.2003 08:46. Oppdatert 15.04.2003 08:57.
Forsvarsminister Donald Rumsfeld ba for flere uker siden noen av sine nøkkelmedarbeidere om å utarbeide en angrepsplan for Syria, fordi landet angivelig skal ha forsynt Irak med våpen. Syria skal også ha et avansert kjemisk våpenprogram i tillegg til at regimet har forbindelse med terroristgrupper, ifølge amerikanske kilder.

Israels statsminister Ariel Sharon har de siste dagene trappet opp kritikken mot Syria. I dag sa han at president Bashar al-Assad er farlig fordi han kan feilvurdere maktbalansen mellom Israel og Syria.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld planla angrep mot Syria, skriver The Guardian.

Nei fra Bush

The Guardian skriver at det var viseforsvarsminister for politiske saker Doug Feith og lederen for Pentagons spesialplaner, William Luti, som fikk i oppdrag å utarbeide planene for et angrep mot Syria.

Feith og andre nykonservative republikanere, som i dag sitter med stor innflytelse i Washington, rådet i 1996 Israel til å svekke Syria, skriver The Guardian. Rumsfelds planer om et amerikansk angrep mot Syria ble imidlertid stanset av president Bush, skriver The Guardian i en artikkel basert på amerikanske etterretningskilder.

Les hele artikkelen her: The Guardian: Bush vetoes Syria war plan

Kommentar: Jahn Otto Johansen: USA strammer til mot Syria

- Det er valg til neste år og med to nasjonale byggeprosjekter, i Irak og Afghanistan, stanset presidenten ethvert forslag om å føre krigen mot terrorisme videre til Syria, sier en etterretningskilde til den britiske avisen.

Ukjent for Blair

Tanken om en krig mot Syria har heller ikke appellert til statsminister Tony Blair, som mandag gjorde det klart i Underhuset at det ikke finnes noen slike angrepsplaner. Han betegnet frykten for en ny angloamerikansk invasjon som en konspirasjonsteori og sa at president Bush aldri har nevnt et angrep mot Syria under samtaler mellom de to lederne.

- Jeg har fordelen av å snakke med den amerikanske presidenten med jevne mellomrom og jeg kan forsikre dere om at det ikke finnes noen planer om å invadere Syria, sa Blair. Han gjentok imidlertid at Syria ikke må slippe medlemmer av Saddam Husseins regime inn i landet eller overta masseødeleggelsesvåpen fra Irak.

(NTB)

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no