skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Saddams hovedpalass tatt

Amerikanske styrker har i dag tatt kontroll over Saddam Husseins hjemby Tikrit og Saddam Husseins største palass, men de har foreløpig ikke funnet noen spor etter den irakiske lederen.

Publisert 14.04.2003 17:02. Oppdatert 14.04.2003 20:37.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Agnes Svalastog

Støttet av kamphelikoptre og militærfly omringet amerikanske marineinfanterister og pansrede kjøretøy ett av den irakiske presidentens største palasser. Palasset består av om lag 150 bygninger, og området er 4 kilometer langt og 1,5 kilometer bredt.

- Koalisjonsstyrkene er overalt. De omringer palasset, de er i sentrum av byen, og det sirkler kamphelikoptre over byen, rapporterte BBC-journalisten Dumeetha Luthra.

Amerikansk soldat foran presidentens hovedpalass. Foto: Nikola Solic, Reuters


Vincent Brooks ved sentralkommandoen i Qatar sier at erobringen av Tikrit er et vendepunkt, men at det er for tidlig å si at krigen er over.

- Vi er nå ved et punkt der de avgjørende militæroperasjonene som var fokusert på å fjerne regimet, er i ferd med å avsluttes, sa Brooks på mandagens pressekonferanse.

Statuene urørt

Amerikanerne fikk ikke noen jublende mottakelse i Saddam Husseins hjemby. Få mennesker var ute i gatene i Tikrit mandag. Statuer og portretter av Saddam Hussein var urørt, og dem finnes det mange av i byen. Det foregikk ikke noen omfattende plyndring, slik vi har sett i Bagdad og andre irakiske byer etter at regimet har mistet kontrollen.

Fjernsynskanalen Al-Jazeera melder at noen av byens innbyggere har flyktet nordover, mens andre har forskanset seg med våpen i sine hjem for å forsvare familien.

Ifølge Al-Jazeeras journalist på stedet var det mandag verken vann- eller elektrisitetstilførsel i Tikrit. Al-Jazeera melder også at flere stammeledere og irakiske styrker forlot byen få dager før den ble angrepet.

Soldater fra USA i Tikrit mandag.
I natt var styrker fra det amerikanske marinekorpset i kamp med irakiske styrker fra republikanergarden i utkanten av Tikrit, opplyste en kanadisk journalist som reiser med styrken.

Rundt 250 amerikanske stridsvogner skal ha deltatt i angrepet. Fem irakiske stridsvogner skal ha blitt ødelagt og 20 irakiske soldater ha blitt drept i kampene.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no