skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Vil ikke angripe Syria

Verken USA eller Storbritannia har til hensikt å angripe Syria etter Irak, sa den britiske utenriksministeren Jack Straw i dag.

Publisert 14.04.2003 10:13. Oppdatert 14.04.2003 12:45.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Men han la til at det er alvorlige spørsmål Syria må svare på.

- Når det gjelder om Syria er "den neste på listen", har vi gjort det klart at det er landet ikke, sa Straw til journalister i Bahrain, som er det første stopp på en reise som også vil bringe ham til Kuwait, Qatar og Saudi-Arabia.

- Det finnes ikke noen slik liste, la han til.

- Det som er viktig er at Syria samarbeider full ut i disse spørsmålene, sa Straw. Han sa også at det er viktig å sette seg ned med syrerne og ha en dialog om spørsmål som er knyttet til ulovlige våpen.

Spørsmålet omn de USA-ledede styrkene vil angripe også Syria ble aktualisert i går, da USAs president George W. Bush anklaget landet for å ha kjemiske våpen.

- Vi tror det er kjemiske våpen i Syria, sa han til journalister i Washington, og samtidig gjentok han advarslene til Syria om ikke å gi ly for flyktende
irakiske ledere.

På spørsmål om anklagene mot Syria kan føre til krig, svarte Bush at hver situasjon krever sitt eget svar.

- Det viktigste først. Vi er her i Irak nå, tilføyde han. Men han sa også at han venter samarbeid fra Syria.

Bush sa dette samtidig som USA utenriksminister Colin Powell advarte Syria mot å samarbeide med restene av Saddam Husseins regime.

- Nå som regimet i Bagdad er borte, håper vi Syria skjønner at det er mulig å velge en annen vei dersom de slutter å støtte terrorisme, sa Powell under et intervju med TV-kanalen BBC.

Ber USA dempe seg

SOLANA maner til større besindighet.
EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana ber i dag USA dempe seg i forhold til Syria.

Han sier at han er bekymret over spenningen i regionen og oppfordrer amerikanske myndigheter til å tone ned de sterke uttalelsene om Syria.

- Det er på tide å kjøle ned den spente situasjonen i Midtøsten, påpekte han. Israel stilte seg i går bak de amerikanske anklagene mot Syria og advarte syrerne mot å leke med ilden.

- Vi ønsker ingen opptrapping med Syria, men Damaskus leker med ilden ved å true oss med sitt terrorarsenal, sa en talsmann for statsminister Ariel Sharon.

Samordnet?

Vi advarte Syria mot å la seg friste til å angripe oss under krigen mot Irak. Det vil være en enda større feil å angripe etter at koalisjonen har seiret, sa den israelske talsmannen. Syrias ambassadør i Washington har protestert mot det han kaller en samordnet israelsk-amerikansk kampanje mot regjeringen i Damaskus.

Eksperter NTB har snakket med, regner imidlertid Iran som en mye større trussel mot Israel enn Syria, fordi makthaverne i Teheran kan klare å skaffe seg atomvåpen i løpet av få år. Israel ønsker å bevare sitt atomvåpenmonopol i regionen, og det kan virke som om USA er villig til å være med på sikre et slikt våpenmonopol, sier en Midtøsten-ekspert.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no