skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Folket sier nei til Chalabi

Det irakiske folket ønsker ikke at eksil-irakere som Ahmed Chalabi skal være med i en ny regjering etter krigen, sier en amerikansk tjenestemann som kjenner innholdet i en rapport skrevet av CIA.

Publisert 09.04.2003 06:46.
Rapporten har vurdert hvordan irakere vil stille seg til at eksilopposisjonen får ledende roller i regjeringen som vil bli opprettet etter at Saddam Hussein er fjernet fra makten.

Liten støtte

Ifølge rapporten har både lederen for Den irakiske nasjonalkongressen (INC), Ahmed Chalabi, og Mohammed Baqer al-Hakim, leder for den sjiittiske opposisjonsgruppen SCIRI, med base i Teheran, liten støtte i den irakiske befolkningen.

Den hemmeligstemplede CIA-rapporten ble oversendt beslutningstakerne i Det hvite hus i slutten av mars. I går nektet en talsmann for CIA å kommentere innholdet i rapporten. CIA har siden begynnelsen av 90-tallet bidratt med hundrevis av millioner kroner til INC.

Viktig rolle

I går sa president George W. Bushs sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice at eksil-irakerne kommer til å spille en viktig rolle i den nye regjeringen, men at noen av dem bare kommer til å delta i en overgangsfase.

- Man må ikke undervurdere betydningen av personer som har bodd i utlandet, men som har holdt flammen for et fritt Irak levende i mer enn et tiår, sa Rice da hun kom tilbake fra toppmøtet mellom Bush og Blair i Nord-Irland. Rice nevnte imidlertid ingen konkrete navn.

CIA selv kritisk

CIA-rapporten er del av en lang dragkamp innen Bush-administrasjonen om hvorvidt Chalabi og hans kolleger vil egne seg som ledere i Irak. Ahmed Chalabi ble i helgen fløyet til Irak av USA etter 45 år i eksil. Det var et nederlag for CIA og det amerikanske utenriksdepartementet, som mener Chalabi ikke er en troverdig leder.

Blant annet har en domstol i Amman i Jordan dømt ham til 22 års fengsel for underslag av nærmere en halv milliard kroner. Men mandag denne uka vandret han triumferende i Nassiriyas gater omgitt av sine 700 amerikansktrenede soldater. Bush-administrasjonen planlegger et stort møte i Irak med deltakere fra eksilopposisjonen, men ifølge tjenestemenn i Den irakiske nasjonalkongressen (INC) kommer det ikke til å skje i løpet av denne uka.Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no