skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- En krigsforbrytelse

- Angrepene mot al-Jazeera og pressehotellet i Bagdad er en krigsforbrytelse, sier generalsekretær Aidan White i den internasjonale journalistføderasjonen, IFJ.

Publisert 08.04.2003 15:20.
- Sakene må granskes og de ansvarlige må trekkes for retten. Vi trenger ikke amerikanske dementier. Vi trenger sannheten, sier White.

White reagerer meget sterkt mot dagens hendelser i Bagdad, der en al-Jazeera-medarbeider og en Reuters-medarbeider ble drept og flere journalister alvorlig såret da al-Jazeeras lokaler og Hotel Palestine ble rammet av raketter og granater.

- Det som skjedde i Bagdad er spesielt sjokkerende, fordi alt tyder på at al-Jazeera og pressefolkenes hotell ble utsatt for bevisste angrep under en krig som utkjempes i demokratiets navn, sier han til NTB

- Ikke til troende

- Men amerikanske talsmenn benekter kategorisk at de angriper redaksjoner og pressefolk med hensikt?

- Det står ikke til troende. Det kommer alltid dementier når slikt skjer, og det understreker behovet for en uavhengig undersøkelse. Vi vil kontakte FNs organisasjoner og det internasjonale mediesamfunnet for å få i stand en bred gransking av hvordan journalister er blitt rammet av krigshandlingene. Dette er i strid med folkeretten, og vi mener det er behov for skjerping av folkerettens regler for beskyttelse av journalister og medier, sier White.

Mister hodet

- Hvorfor skulle amerikanske styrker i Bagdad gjøre noe så dumt som å fyre løs mot redaksjoner eller journalister?

- Jeg tror de mister hodet og gjør det for å gi uavhengige journalister en lærepenge. De har hele tiden mislikt journalister som ikke lar seg frakte rundt i Irak på de militæres premisser. Det har også tidligere i krigen vært eksempler på at uavhengige journalister er blitt angrepet av amerikanerne. Og når det gjelder al-Jazeera, har de også tidligere vært i skuddlinjen på grunn av en dekning som ikke passer USA, sier White.

Levende skjold

Han understreker at også de irakiske myndighetene bryter folkeretten ved å gjøre journalister til levende skjold, og vil at begge sider i krigen skal granskes.

IFJ, som representerer flere hundre tusen journalister i nærmere 100 land, har tidligere protestert mot det de kaller uakseptabel forskjellsbehandling av journalister som ikke reiser under offisiell beskyttelse av britiske eller amerikanske militærstyrker.

(NRK-NTB)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no