skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Saddam bombemål

Slaget om Bagdad sentrum fortsetter. Samtidig opplyser amerikanske militærkilder at deres fly har bombet bygninger i et boligområde der Saddam Hussein skal ha oppholdt seg.

Publisert 08.04.2003 06:25. Oppdatert 08.04.2003 08:39.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
De to bygningene ble jevnet med jorden. Minst 14 sivile, blant dem to barn, ble drept i angrepet. Ifølge en talsmann ved sentralkommandoen i Qatar ble fire 900 kilos bomber brukt i angrepet mot bygningen i distriktet Monsur.

Talsmannen sa irakiske ledere var mål for angrepet, men ville ikke kommentere opplysningene om at Saddam Hussein skal ha vært blant dem.

Etterretningsinformasjon

Ifølge militærkilden Reuters har snakket med er det uklart om Saddam Hussein og hans sønner ble skadd eller drept i angrepet.

TV-kanalen MSNBC siterer imidlertid tjenestemenn som sier de tror Saddam Hussein og hans sønner kan ha blitt drept i angrepet.

- Vi hadde etterretningsinformasjon som tydet på at irakiske etterretningsoffiserer holdt et møte i et boligområde, og at Saddam Hussein og hans to sønner muligens var til stede, sier en kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Informasjonen om møtet ble gitt til sentralkommandoen i Qatar, som ga klarsignal til å angripe målet. Det er ikke bekreftet at Saddam Hussein eller hans sønner ble drept i angrepet.

Informasjonsministeriet

To kraftige eksplosjoner kunne tirsdag morgen høres i nærheten av informasjonsministeriet i Bagdad, opplyser en av Reuters' journalister i byen.

- De har truffet mål i nærheten av informasjonsministeriet, og svart røyk reiser seg mot himmelen, forteller Samina Nakhoul.

- Flyene flyr veldig lavt over oss. Lyden av kamper er svært høy. Det ser ut til at de intensiveres, forteller hun videre.

TV-kanalen al-Jazeera opplyser at kontoret deres i Bagdad ble truffet i angrepene tirsdag morgen. En fotograf døde og flere journalister ble skadd.

"Stridsvogndreper"

Også ved et av Saddam Husseins presidentpalasser blir det meldt om harde kamper, og en serie av eksplosjoner i morgentimene tirsdag.

Ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP ble et fly av typen A10, også kalt stridsvogndreper for første gang brukt i angrepet mot presidentpalasset i Bagdad tirsdag morgen.

- Det ser ut til at irakiske styrker bombarderer området,
forteller Reuters-journalist Khaled Yacoub Oweis, som befant seg på et hotell overfor presidentpalasset, på andre siden av elva Tigris da kampene startet like før klokken fem lokal tid tirsdag morgen.

Amerikanske stridsvogner rykket mandag inn i palasset, og
tirsdag morgen var de fortsatt på palassområdet. Talsmenn for invasjonsstyrken opplyste at de hadde kontroll over to av Saddam Husseins palasser i Bagdad.

Raketter

- Jeg kan se at fire stridsvogner fortsatt er inne på området, forteller Samina Nakhoul fra Reuters.

Ifølge journalist Oweis gjengjeldte de amerikanske styrkene i palasset det irakiske angrepet med det som så ut til å være et titall raketter skutt mot de nordvestlige områdene av byen.

En mindre brann kunne også ses inne på palassområdet.
Tidligere natt til tirsdag var det ganske rolig i den mørklagte irakiske hovedstaden. (NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no