skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Har tatt presidentpalasser

USA skal i morges ifølge egne opplysninger ha tatt to av president Saddam Husseins palasser i Bagdad, det ene skal være hovedpalasset i sentrum.

Publisert 07.04.2003 08:23. Oppdatert 07.04.2003 13:11.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Atle Moe

65 stridsvogner og 40 andre pansrede kjøretøy inntok Bagdad i dag tidlig. Det har vært et ukjent antall eksplosjoner i byen, melder en Reuters-journalist. Angriperne har i dag offentliggjort fjernsynsbilder innenfra palasset.

Britiske fly fløy i formiddag lavt over byen, men røken gjør det irakiske luftvernet lite effektivt. Sør i byen skal det ha blitt sluppet tre nye bomber midt på dagen, etter flere timers bombepause.

Satellittfoto av Bagdad sentrum. (Foto: DigitalGlobe.com)


Amerikanerne hevdet også i dag at de har kontroll over alle veier ut og inn av Bagdad, og at byen dermed er isolert fra resten av landet.

De amerikanske soldatene har også kommet nær informasjonsdepartementet og Hotel Rashid, som regnes som et hovedkvarter for president Saddam Husseins regime. De første meldingene gikk ut på å at de to bygningene var tatt, men det ble siden benektet fra amerikansk side.

Irakisk motstand

En amerikansk talsmann oppfordrer igjen Saddam Husseins myndigheter til å gi opp og overgi seg, men ifølge nyhetsbyråene kjemper irakiske styrker imot angriperne.

Irakiske soldater flykter fra Saddam Husseins hoved-palass i Bagdad. (Foto: Faleh Kheiber/Reuters)
Irakerne skal ha sprengt og ødelagt to broer over elven Tigris inne i byen, opplyser en amerikansk general i Irak. To amerikanske soldater er drept, seks er såret og to savnet, opplyser amerikanske militære kilder.

Iraks informasjonsminister Mohammed Saeed al-Sahaf benekter at så mange som 65 stridsvogner har tatt seg inn i Bagdad, og avviser at de amerikanskledede styrkene har gått frem. Han sier at amerikanerne "er slaktet".

Han sier også at sivile nå melder seg i stort antall for å forsvare hovedstaden.

Ikke "Slaget om Bagdad"

Ifølge den amerikanske forsvarsledelsen i Pentagon i Washington DC er ikke det som skjer nå nødvendigvis det lenge omtalte "Slaget om Bagdad".

En amerikansk soldat holder irakiske soldater i sivile klær nede på bakken i en forstad til Bagdad. (Reuters/Oleg Popov)
- Dette er en maktdemonstrasjon. Den sender er kraftig signal til regimet om at vi kan gå inn hvor vi vil, sier talsmannen.

Også en talsmann ved angrepsstyrkenes hovedkvarter i Qatar understreker at dagens angrep ikke er det endelige slaget om Bagdad. Amerikanerne regner med at Republikanergarden fortsatt kommer til å yte motstand, og at det blir mange kamper fremover.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no