skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Rykker mot Bagdad

Det brenner nå flere steder i Bagdad etter intense artileridueller, og amerikanske styrker krysset tidligere i dag Eufrat for å delta i beleiringen av byen.

Publisert 06.04.2003 09:08. Oppdatert 06.04.2003 20:52.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Hallvard Notaker

Storparten av den amerikanske hærens 3. infanteridivisjon, som er den ene av to hovedstyrker på vei mot Bagdad sørfra, nærmet seg utkanten av byen søndag.

Avdelinger fra denne styrken okkuperer allerede den internasjonale flyplassen i Bagdad, og en Reuters-journalist som reiser sammen med dem, melder at han har hørt en jevn strøm av stridsvogner, pansrede personellkjøretøy og tankbiler komme inn mot hovedstaden hele natten.

Hus til hus

Styrkeoppbyggingen alene gjør ikke de USA-ledede styrkene i stand til å gjennomføre noe storangrep på Bagdad. I helgen har amerikanske soldater sloss fra hus til hus mot den irakiske Fedayeen-militsen i byen Kerbala sør for Bagdad.

Det gjør et storangrep på Bagdad vanskeligere, ifølge en amerikansk offiser.

- Det måtte være raid og mindre ødeleggelsesoppdrag, men vi kan ikke gjøre noe langsiktig effektivt så lenge Kerbala og andre byer kan brukes av Fedayeen-militsen til å angripe våre styrker, sier oberstløytnant Chris Holden i 101. flybårne divisjon.

- 7000 på plass

MOT BAGDAD: Store styrker krysset Eufrat på vei mot Bagdad søndag, her et pansret kjøretøy fra USAs 3. infanteridivisjon (Foto: Kai Pfaffenback/Reuters).
En offiser fra USA sa søndag morgen at 7000 amerikanske soldater stod på BAgdad-flyplassen, som ligger vest for byen. Blant de seneste forsterkningene dit er styrker fra 101. flybårne divisjon.

Bagdad har i hele natt vært under angrep av amerikanske fly og artilleri, og stadige drønn kunne høres på vestsiden av byen, melder AFP og Reuters.

Det er ikke meldt om nye amerikanske inntog i hovedstaden, etter at en kolonne stridsvogner i går kjørte et stykke inn i byen, før den trakk seg ut.

Øst for Bagdad står soldater fra den andre hovedstyrken som har rykket frem sørfra, disse hører til USAs marineinfanteri. Disse skal fortsatt ikke ha trengt inn i selve byen.

(NRK)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no