skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Dypt inn i Bagdad

Amerikanske styrker stod tidligere i dag bare få kilometer fra Bagdad sentrum, og Saddam-lojale irakiske styrker samler seg nå sør i byen.

Publisert 05.04.2003 17:51. Oppdatert 05.04.2003 20:09.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Wenche Thorunn Nilsen

-Vi har nå styrker inne i Bagdad. De er i sentrum av byen, sa kaptein Frank Thorp, talsmann for den amerikanske sentralkommandoen i Qatar, til nyhetsbyrået Reuters tidligere i dag.Han ville ikke si hvor mange amerikanske soldater som befant seg inne i Bagdad, eller utdype hva han konkret mente med midt i byen, men ifølge NRKs Lars Sigurd Sunnanå rykket rundt 20 stridsvogner inn i byen og stanset bare fire-fem kilometer fra bykjernen.

Den amerikanske obersten David Perkins, som er sjef for den amerikanske brigaden som sendte stridsvognene inn i den irakiske hovedstaden, hevder at rundt 1000 irakere er drept i kamper med de USA-ledede styrkene.

Stadig flere sårede

Også Den internasjonale Røde Kors-konmiteen bekrefter at det har vært kamper, og sier at flere hundre sivile irakere er blitt fraktet til sykehus i Bagdad etter at de USA-ledede styrkene rykket inn i byen og gatekampene startet.

- Situasjonen i Bagdad blir vanskeligere og vanskeligere nå som det er kamper inne i byen, sa Røde Kors-talsmann Florian Westphal i Geneve. Det er nå et betydelig økt antall sårede på sykehusene. Tidligere kom det i gjennomsnitt om lag 100 hver dag. I går var det hundrevis, sier han.

Den militære situasjonen endrer seg svært raskt, og ICRC blir stadig mer bekymret for sivilbefolkningens skjebne i krigsområdene sør for Bagdad, heter det i en uttalelse fra ICRC.

Ifølge irakiske militærkilder ble hundrevis av amerikanske styrker drept i kamper ved den internasjonale flyplassen i Bagdad. Meldingen er ikke bekreftet fra amerikansk hold.

Så ingen

Situasjonen inne i Bagdad er likevel uoversiktlig. En journalist fra Reuters, som er i Bagdad, klarte ikke å oppspore de amerikanske soldatene som angivelig skal stå inne i byen. Han skal ha kjørt rundt både i sentrale områder av byen og utkanten.

- Jeg reiste til de sørlige, sør-østlige og sør-vestlige utkantene av byen, og oppsøkte presidentpalasser og sikkerhetsbygninger, men jeg så ingen amerikanske styrker, sa journalisten.

-Rekognosering

USAs fremrykning mot Bagdad by er ikke et hovedangrep, men en operasjon for å orientere seg om irakernes forsvar av byen, mener en norsk militærekspert.

- Vi tolker dette som rekognosering fra koalisjonens side. Amerikanerne vil prøve å finne ut hvordan og hvor irakerne vil forsvare seg inne i byen, sier oberstløytnant Gjermund Eide ved Forsvarets Stabsskole til NTB. Han sier også at amerikanerne trolig er i ferd med å ta kvelertak på Bagdad by ved å plassere styrkene på de mange innfartsårene til byen. Han tror likevel ikke verden vil se et hovedangrep på Bagdad på en stund. I stedet vil amerikanerne utføre en rekke småangrep som etter hvert vil øke i antall og omfang inntil regimet i Bagdad kollapser, mener han.

Administrasjon

USA vil offentliggjøre sine planer for en sivil administrasjon av Irak i løpet av de neste dagene, sa en amerikansk militærkilde i dag.

- Du kan kalle det et skritt mot en sivil administrasjon av Irak, sier en kilde til nyhetsbyrået Reuters. Ifølge kilden som ønsket å være anonym, vil offentliggjørelsen muligens skje i havnebyen Umm Qasr i Sør-Irak. Ifølge tidligere meldinger og spekulasjoner i pressen skal hvert av statsrådskontorene ledes av en amerikansk tjenestemann, sammen med fire irakiske rådgivere.


Siste saker:
Flere saker: ALT OM KRIGEN MOT IRAK

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no